onsdag 26 september 2018

I Corren för 85 år sen

 Ur Corren 26 september 1933
Skolidrotten var större förr än i dag. Säkert drog en match som denna mellan seminariet och läroverket en hel del åskådare till Folkungavallen i Linköping. I dag är det precis 85 år sedan den här lilla artikeln var införd i Östgöta Correspondenten. Tyvärr är mina kunskaper om den tidens Linköpingsidrottare för dålig för att laguppställningens efternamn ska säga mig någonting. Det jag funderar mest på är varför endast Lars Carlsson har fått med sitt förnamn. 
På tal om namn så saknas ett sådant helt i matchreferatet från Fornåsa mot Västra Stenby. En hård batalj där dock domare I. Joelsson från Björkeberg skötte sitt kall och där Fornåsas chb (centerhalvback) Gunnarsson var resolut och energisk. Och ute på vänsterkanten hade segrarlaget en pojke med utvecklingsmöjligheter. Tyvärr får vi inte veta hans namn, bara att han spelade vy (vänsterytter). Undrar vem det var? Var det handlarn's pöjk? En snickaregesäll? 

 Ur Corren 26 september 1933
Det här vet vi emellertid vem det var, Afghanistans kung Nadir Khan beskådandes en trupparad i samband med årsdagen av landets oavhängighetsförklaring. 
Hans fulla namn var Mohammed Nadir Khan, född 1883 och dessvärre död, mördad inte så långt efter att den här bilden togs. 8 november samma år när han besökte en skola sköts han till döds (Wikipedia).

Ur Corren 26 september 1933
I Linderås höll det på att sluta illa för kyrkoherden när hans häst blev skrämd och råkade i sken. Färden slutade inte förrän vagnen med kyrkoherde Bernt Ljungqvist i välte och han slog i backen. Som tur är klarade han sig med livet i behåll.
Ljungqvist var född 1897 i Kisa och bror till konstnären och författaren Walter Ljungqvist. Bernt dog i Norrköping 1971 dit han kom 1944 som komminister i S:t Olai församling.

Inga kommentarer: