onsdag 4 december 2019

Träff med Jenny Malmqvist

 Bild: Jörgen Auer
Jag var på Mantorptravet i går. Inte för att titta på tävlingar eller för att spela, nej inte alls. Jag var där för Jenny Malmqvists skull. Ja, och för min egen och Correns skull. Jag var där för att fixa till ett reportage om montéryttaren, tränaren (lärling), skötaren och equiopaten Jenny Malmqvist. Det ska genast sägas att hon hade ett visst slit med att få ut valacken Claw till hagen. Han visste inte riktigt åt vilket håll han ville, men ut ville han och till hagen längtade han.

 Bild: Jörgen Auer
Jenny har fulla dagar. Måndag, onsdag, fredag jobbar hon åt travtränaren Stefan P Pettersson, övriga dagar i veckan åt travtränaren, catch drivern och sambon Kim Eriksson. Tillsammans är de Kim Eriksson racing. Kim som har nått stora framgångar och rejäla pengar. Jenny, som alltså rider monté, för den som inte vet så är det uppsutten trav, där man således sitter på hästryggen och travar runt ovalen i ädel kamp. Jenny menar emellertid att hon nog har haft sina glansdagar och inte har så mycket tid över för att tävla själv. Inte i monté i alla fall, travgrenen där det är så få tävlingar. Och inte mer än ett lopp per bana och tävlingsdag. 

 Bild: Jörgen Auer
27 år är hon, Visbyfödda Jenny som numera bor i Strålsnäs dit hon och Kim flyttade för bara några veckor sedan efter flera år i Mantorp. Hon jobbar även som equiopat, mjukdelsspecialist på hästar, men har inte så många kunder. Hon hinner inte med fler än de hon nu har. Men nog vet hon hur en hästmassage ska utföras. 

 Bild: Jörgen Auer
Fem egna hästar har Kim och Jenny, här Veams Pumba, en ung och mycket snäll och kelig häst som ännu är i början av sin utbildning. Vilket betyder noll galoppträning. För det var en sak som jag gått och funderat på, hur ridtränar man en travare? Får de galoppera? Om det vet förstås Jenny besked: ridträning är nyttigt för alla travhästar, det blir mer varierad träning då. De äldre hästarna kan få galoppera, men inte de unga. De får inte galopptränas för då kan de lära in ett felaktigt beteende. Man vill ju inte att hästen ska galoppera på tävling.

 Bild: Jörgen Auer
Jennys sambo Kim Eriksson har några lysande säsonger bakom sig. Både 2017 och 2018 körde han in över 12 miljoner och hittills i år har det blivit 9,2 miljoner. Men så jobbar han hårt för det också. Kör massor av lopp och är en populär catch driver ( På meritlistan finns såväl V75-segrar som seger i Gulddivisionens final 2018 med Zenit Brick och inte minst storsegern i Tyskland 2017 när han med Diamanten vann Grosser Preis. Dessutom blev han trea med Oasis Bi vid stortävlingar i USA 2017. På bilden gör han Don Cruzado redo för en träningsrunda.

Bild: Jörgen Auer
Jenny Malmqvist har bara gjort tio starter i monté i år och det är inte säkert att det blir någon mer. Hon har som sagt "nog haft sina glansdagar" och var riktigt bra. Red de senaste fem åren in cirka 1,4 miljoner på 318 starter. Annars har hon sin bakgrund i ponnytrav, där hon till och med har en SM-seger på meritlistan. I monté har hon deltagit i ett SM, och ett annat var hon kvalificerad att delta i, men valde bort det för att i stället följa med Kim till USA.
Men vem vet, kanske återkommer Jenny i montésadeln när Veams Pumba eller någon av de andra hästarna i Kim Eriksson Racing blir lite äldre. 
"Det är ju lite roligare med ens egna djur", säger Jenny Malmqvist.

Inga kommentarer: