måndag 16 december 2019

Grattis till segern, Jen!

Bild från SVT
Jennifer Buhrow, så heter vinnaren i den nionde upplagan av Allt för Sverige, programmet där svenskättlingar från Nordamerika reser runt i Sverige och gör upp om segern i en serie utslagstävlingar där segraren får träffa sin för henne eller honom hittills okända svenska släkt. Jag har följt tävlingen via teven alla år och har kanske missat ett eller två avsnitt, men jag gillar verkligen programmet och de trevliga personligheter vi får träffa. Inte minst 38-åriga Jennifer, eller Jen som hon kallas, skådespelaren, mimartisten från Chicago.

Bild från SVT
Mycket av säsongens sista avsnitt spelades in på sagolikt vackert belägna Skokloster vid Mälaren.

Bild från SVT
Den jämna finalen utkämpade Jen mot jämnåriga Melissa Walls, den första kanadensiska tävlanden i serien. Universitetsprofessorn Melissa (i Minnesota) som förutom svenskt ursprung även har indianskt. Hon tillhör ursprungsbefolkningen Ojibwa som är den tredje största urbefolkningsgruppen i Kanada och USA. I Kanada finns ungefär 175 000 personer med detta ursprung, medan siffran för USA hamnar på omkring 150 000 personer (Wikipedia). 

Bild från SVT
I Sverige hör Jen Buhrows släkt till största delen hemma i Värmland, närmare bestämt Västra Ämtervik om vilket Jennifer sa just så här som texten säger på bilden.

Bild från SVT
Och till den här med utsikten över sjön Mellan-Fryken hör hennes ord: Och nu har jag den. 

Bild från SVT
Festen med den svenska släkten hölls på Västra Ämterviks hembygdsgård. Jennifer som i Chicago har en väldigt liten, släkt, har nu en betydligt större. Förutom personerna här visar det sig att hon även har ett flertal släktingar också i USA, till och med några i Chicago. Kul.
Tack SVT för en känslofylld säsong. Och tack alla svenskamerikaner, ni bjuder på er själva och är så himla bra på att uttrycka era känslor för vårt vackra Sverige och era avlägsna anor.

Inga kommentarer: