fredag 13 december 2019

Något om Tollstad

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden är tagen en under denna höst sällsynt vacker morgon i Östra Tollstad. Många som inte bor i närheten har inte en aning om var denna lilla ort ligger någonstans, så för dem kan jag berätta att den ligger nära Mantorp i Mjölby kommun, Östergötland. Sverige således. Och i teve har i alla fall kyrkan (vars tornsiluett ses till vänster) varit flera gånger när gudstjänster har sänts därifrån. 
Men det är inte så lätt att känna till platsen om man inte har varit där förut. Och Östra Tollstad? Finns Västra Tollstad? Jadå, men inte alls i närheten, utan i Ödeshögs kommun, öster om Hästholmen och nära Vättern. Precis som sin namne i öster omnämns Tollstad i medeltida skrifter som Tolfstadha (e), och sägs komma från mansnamnet Tholf (Thorulf) och stad (ställe, plats). Tätorten Hästholmen ligger i det som var Västra Tollstads socken, liksom Alvastra klosterruin och naturligtvis Västra Tollstads kyrka (tack Wikipedia). Dock torde det väl vara frågan om tvenne män med namnet Tholf. Eller är det samme? En medeltida storman? Ingen vet.
Storleksmässigt är distriktet Östra Tollstad lite större, eller 47 kvadratkilometer mot 30,38 i Västra Tollstad. Å andra sidan har Västra Tollstad fler invånare, något över 600 mot Östra Tollstads 500.
Men Norra Tollstad, då? Och Södra? Hm, ja mig veterligen finns de inte. Tholf red inte så långt, kanske? Och enbart vågrätt. 

Inga kommentarer: