torsdag 19 december 2019

Färggranna Norrköping

Bild: Jörgen Auer
Norrköping, torsdag eftermiddag. Vilket skådespel! Gående på Gamlebro över Motala ström fick även jag se Norrköping Light Festival som det tydligen heter sedan femte året i rad (förr hette det Stad i Ljus) och som pågår 29/11 2019 - 31/1 2020. En fin promenad med mina systrar Titti och Ami, blev det.  

Bild: Jörgen Auer
Färgskiftningarna i ljusdesignern Patrik Nystrands installation Luminosity var många och Louis De Geer Konsert & Kongress till vänster om ljusspelet ändrade karaktär lite, det också, tycker jag. I alla fall syntes det mer eller mindre, beroende på färg.

Bild: Jörgen Auer
Hur länge jag var på Gamlebro? Inte lång stund alls, men två minuter, kanske. Inte heller såg jag alla de 25 olika ljusinstallationerna i hela festivalen, långt ifrån. Men jag såg tillräckligt för att kunna säga att jag gillar det.

Bild: Jörgen Auer
Ja, det är samma gamla fabriksbyggnad, men ur annan vinkel och inzoomad. Fin även så. Sedan 1990 har Norrköping jobbat med sitt vinterljus (vilket är namnet på Linköpings motsvarighet), men från början hette det alltså Stad i ljus. 

Bild: Jörgen Auer
Alltså, så fina färger att man nästan blir tårögd. Nästan. Så här borde det vara på fler ställen, fler orter.

Bild: Jörgen Auer
Det här vet jag uppriktigt sagt inte om det ingår i festivalen, men det är i alla fall fint och stämningsfullt när det lyser i valven under Bergsbron.

Bild: Jörgen Auer
Och Strykjärnet (Arbetets museum) är ju alltid som en festival, bara den. På den här bilden vet man ju knappt inte var upp tar slut och ner börjar. Eller?


Bild: Jörgen Auer
Utanför fastigheten Trehörningen vid Västgötegatan står den här majestätiska ägen, Henry Moose. Hoppas verkligen att inget jaktlag tänker skjuta Henry.

Bild: Jörgen Auer
Cykeldisco under Gamlebro består av en hög ur strömmen upptagna cyklar! Som ju blir fina så här, men som naturligtvis aldrig borde ha hamnat här. Nästa år kan man kanske hänga upp cykeltjuvarna i stället? Norrköping Light Festival kan ses varje dag mellan klockan 16 och 24.

Inga kommentarer: