torsdag 30 januari 2020

Den atletiske Öfverstén

Ibland snubblar man över grejer man aldrig har hört talas om. Som efternamnet Öfverstén. Och Sveriges förste professionella atlet. Jag snubblade över dessa två i går när jag min vana trogen bläddrade i Nordisk Familjeboks Sportlexikon, utgivet 1946 och, insåg att det gällde samme man, Axel Öfverstén, född i Stockholm 12/2 1866. Så här stod det om honom:

Mycket intressant. Inte minst det sista. En av stiftarna av Djurgårdens IF! Jag ville veta mer och googlade. Hittade då en artikel i Djurgårdens arkiv, http://www.difarkivet.se/axel_ofversten.asp
I DIF-arkivets artikel kan man läsa att Axel, eller Axel Julius Gotthard som han var döpt till inte var en av föreningens stiftare, men väl bror till en och utöver det också styrelseledamot redan 1892 och vice ordförande 1894-1895.
Däremot var hans bror Carl August Öfverstén med och grundade Djurgårdens IF, vars tillkomst i första hand tillskrivs en John G Jansson som bodde nära bröderna Öfverstén på Djurgården. Axel föddes i Hedvig Eleonora församling och levde på Djurgården till sin död 1950. Efter sin aktiva atletkarriär fortsatte han som tränare åt en annan kraftatlet, Oskar Wahlund.






Inga kommentarer: