måndag 6 januari 2020

En intressant Mix denna dag


Trettondag jul, det är i dag det. Kasper, Melker och Baltsar har namnsdag. De namnen sägs syfta på de tre vise männen som letade sig fram till stallet i Betlehem för att uppvakta den nyfödde Jesus. 
6 januari är det också och en historisk snabbtitt på folk som är födda det datumet låter sig lätt göras med hjälp av wikipedia
Det finns många intressanta namn där: Rickard II, kung av England 1377-1399, till exempel. Född 1367. Här finns Jeanne d`Arc, Olaus Petri, Benjamin Franklin, Gustave Doré, Carl Sandburg, Loretta Young, Rowan Atkinson, Petter Northug, plus många flera.
Bland alla namn fastnar jag för Tom Mix, amerikansk skådespelare född i Mix Run, Pennsylvania 6 januari 1880 och död 12 oktober 1940 i Florence, Arizona.
Vad var det för särskilt med honom, då?
Jo, han var den förste westernhjälten på film. En cowboy som gjorde över 330 filmer, somliga stumfilmer. Som ung var han en skicklig rodeoryttare och var med i flera wild west shows. Hans storhetstid som filmskådespelare var 20-talet, även om han fortsatte agera till mitten av 30-talet. Han deltog även flitigt i radio och förekom som hjälte i serietidningar.
Under några år turnerade han med sin väldresserade häst Tony i cirkusen Ringling Brothers.
1940 dog han i en bilolycka. Tillsammans med hustrun Olive Mix fick han dottern Ruth Mix, 1912-1977. Även Ruth blev skådespelare och förekom till en början i några stumfilmer. Sammanlagt gjorde hon 12 westernfilmer, mestadels B-western. Ruth var gift fem gånger, första gången med skådespelaren Douglas Gilmore, men det äktenskapet annullerades efter två år på grund av att hon var under 18 år då vigseln ägde rum (enligt http://www.b-westerns.com/).
Med femte maken William Hickman Hill, fick hon tre barn, varav sonen William Hickman Hill II, något känd som Hick Hill , född 1944, också kom att spela in filmer. Ingen stor roll, men han var ändå med i westernfilmerna Custer, 1967, Krutrök, 1955 och Lancer, 1968. Allt enligt filmdatabasen IMDb   - https://www.imdb.com/
Apropå Tom Mix kan även berättas att det finns ett Tom Mix Museum i Dewey, Oklahoma och det hållits flera rodeos och utställningar till hans ära. Han förekommer dessutom, iklädd sin vita, cowboyhatt, på fodralet till Beatlesalbumet Sgt Pepper´s Lonely Heart Club Band.

Inga kommentarer: