lördag 18 januari 2020

Jag kör hela alfabetet

Vi har inte setts på länge. Men nu gjorde vi det. Språkade om ditt och datt, min, mitt, mina och hans. Och som ett eko från senast vi möttes, 2012, säger Daniel Johansson plötsligt:
- Bloggar du fortfarande och skriver sån där namedropping? Det tycker jag är kul. Du fick ju med mig också en gång.
Jo, det minns jag, säger jag och lovar att droppa några namn, inte minst hans. Och det är ju redan gjort. Fler då?
Låt mig börja med Anna. Hon börjar ju ändå på A. Du är så söt. Tack för att du finns. Ja, jag kan ju köra hela alfabetet. På B säger jag Bruno, hej Bruno! Hälsa A (en annan A än ovan nämnda). C är Caroline, alla Caroline. Även de utan e och också de som stavar med K. På D vet jag inte, men om Doris Day hade levt nu så hade jag hälsat till henne. Jag hade henne på sånt där filmstjärnekort som man sparade på som barn och bytte hej vilt. Jag har för mig att man var tvungen hosta upp tre eller fem Doris för att få ett Brigitte Bardot-kort eller Jayne Mansfield. Diana Dors gick också bra liksom Sophia Loren och Gina Lollobrigida.
E? Ja, då säger jag Erik som gått jorden runt flera varv bara genom att promenera Mantorp runt och halva Mjölby kommun i 50 år, eller så. F står för fantasi och i den kan till och med Gregoriana få vara med. Hon kanske till och med heter Hultasaray i efternamn och då är vi redan på I som i Irma Joyce. Henne känner jag. K är märkt. L är Lennart i Vadstena. Hej, Lenta.
M skulle kunna vara mamma, men jag tänker på Mutti och undrar vart hon tog vägen. Jag har inte sett henne sedan början på 70-talet. N är Nils och var farfar. Ja, far också. O står för farbror Olle, Stens bror. Eller säg Olle Lycksell i LHC i stället. P är parkering, men också Peter. Närmast tänker jag på Jigerström och Mildaeus, men inkallar även alla andra med detta gamla namn.
Q? Ja, där vet jag ingenting. Jo, men det är väl han i Bondfilmerna som uppfinner alla fantastiska vapen? R är Rolle och var en kompis i slutet på 60-talet och ett stycke in på 70-talet. Vart tog han vägen? Malmö, tror jag. S är en kurva, T en korsning, U en sväng, V står för seger, W blir till WO och därmed förlust, X undrar man alltid vem eller vad det är och Y en kalsong. Z är Zorro och Å är mycket eller lite vatten och faktiskt också en kyrka och by på Vikbolandet, Ä är en bokstav som inga stockholmare kan säga och som gör att jag inte kan titta på Fråga doktorn, och Ö en gammal gård och gammal väg i Norrköping.
Fast om det måste vara personnamn på allt så lägger jag till Daniel, Frida, Kristine, Sune, Tania, Ulrika, Vera, William, Ylva, Zeb, Åsa, Ängla och Örjan. Bland efternamn kan man välja på Askerstrand, Bilmertz, Crusengren, Drontman, Eachwhich, Faanen, Gurralee, Hjälmon, Imorse, Jökander, Katalayala, Lollonberg, Mischmasch, Nog, Oysterop, Pee-Yo-Nau, Queman, Rastenlos, Swington, Turvarväldé, Undantagen, Vilkengren, Wishing, Xelström, Ynnander, Zorrosvärd, Ånga, Älvenkub och Östernorr.

Inga kommentarer: