tisdag 28 januari 2020

Många lösa i länet

Bild: Jörgen Auer

Dagens grå och regniga dag medförde att jag för en gång skull inte tog en endaste bild. En sensation i min värld.  Därför visar jag här i stället en från gårdagen, måndag. Och vad visar den? Jo, en bild från Östergötland, tagen någonstans i närheten av Nederlösa i riktning nordost. Jaha, och var i helvete ligger det, tänker du som aldrig har hört talas om Nederlösa (trots att där finns en badplats i Svartån). Jo, öster om större Normlösa som ligger i Mjölby kommun, öster om väg 206 mellan Mantorp och Skänninge.
Lösa lär vara ett gammalt svenskt ord som betyder betesmark eller äng/glänta. Förleden norm lär inte historiskt ha den mening det har i dag, utan betydelsen lutar mer åt något som har med norr eller nord/nordlig att göra. 2015 bodde 138 personer i Normlösa församling. (Wikipedia)
För övrigt finns det ju fler orter och byar/gårdar i Östergötland som har ändelsen lösa i sina namn.
Som Västerlösa med över 200 invånare, 9 kilometer öster om Normlösa men i Linköpings kommun. I samma kommun, en dryg mil nordost om Västerlösa ligger Maspelösa med 143 invånare 2015. Fem kilometer söderut från Normlösa, vid väg 206 ligger bebyggelsen Gottlösa.
I närheten finns alltså Nederlösa, och inom Normlösa även Govlösa (till exempel Govlösa Herrgård och Govlösa Skrivaregård), utöver det hittas byarna Ginkelösa och Rycklösa i Linköpings kommun, öster om stadskärnan. Alla dessa "lösa" namn ligger inom 40 kilometers avstånd, vilket det är mellan Govlösa och Ginkelösa.
Ensamt står Rogslösa i Vadstena kommun, 30 kilometer väster om Normlösa och hela 70 kilometer från Ginkelösa och Rycklösa. Men tittar man på kartan över alla våra "lösa" så hamnar ju Normlösa nära nog i mitten. Normen för lösa.

Bild: Jörgen Auer
Den här treortsradiga lösavägskylten står vid Circle K och Rasta Mantorp. Som synes av det vita på marken är bilden inte från i år. I stället togs den 2016 då jag även skrev om de tre orterna.

Inga kommentarer: