måndag 27 september 2021

De kunde ha fått nypon

Bild: Jörgen Auer
 Ännu lyser nyponen röda, fastän vi snart är inne i oktober. Faktum är att de går att äta även under vintern, även om de då kan svartna. Alla nyponarter är ätbara läser jag på wikipedia och nypon räknas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Här är de andra 13: björk (saven), hundkäx (roten), kaveldun (rotstock och rotmärg), kärleksört (köttiga blad, rotknölar), islandslav, skägglav, tuschlav, maskros (rotstocken), mjölkört (rotstocken), ormrot (groddknoppar, rotknöl), tall (innerbark, barr), ullig kardborre (rot) och vass (rotstock).

Bild: Jörgen Auer
Jag tog en kvällsrunda. En sådan blir allt tidigare om man ska hinna gå innan solen går ned. Men det verkar inte bekymra hästar. De fortsätter göra det de helst vill: äta. 

Bild: Jörgen Auer
Den här utsikten på Uljeberg, Mantorp har jag inte tagit bild på tidigare. Jo, vindkraftverket. Men inte solcellsparken. Nu har jag det.

Bild: Jörgen Auer
Så till dagens största glädjeämne på Uljeberg. Den stora skylten ute på åkern vid sidan av Circle K-macken togs ner i dag. Det var på den det stod om Bed & Breakfast på Uljeberg. Men i det huset bor ju jag. Jag hyr som några andra en lägenhet där. Under hästhoppnings-SM i Mantorp i somras fick jag två gånger besök av människor som sett skylten och ville ha någonstans att bo. Jag släppte inte in dem.
Några av dem hade för övrigt redan bokat sovplats. Men inte där, utan hos Sissi Lilja i Gottlösa.
Två kilometer fel, sa jag. 
Nu behöver jag inte säga det mer. För B&B-skylten är borta. 
Fast de kunde ha fått nypon av mig.

Inga kommentarer: