fredag 26 januari 2024

Om en semifinal och en final

Bild via TV6
Men, hur dömer de? Ja, det måste man fråga sig efter semifinalen Sverige-Frankrike i EM-handbollen. Skandal, skulle man också kunna kalla det efter avgörande domarmissar som såg till att Frankrike kunde kvittera den spännande matchen i sista ordinarie spelsekunden till 27-27. Sen var Frankrike lite bättre i förlängningen och vann med 32-28.
Sverige gjorde en strålande andra halvlek (allra bäst var målvakten Andreas Palicka) och reste sig från underläge 11-17 i paus till ledning 27-26. Jim Gottfridsson gjorde då mål, men blåstes felaktigt av för stegfel och målet godkändes inte. Fransk boll och anfall, avblåsning och en sekund kvar. Franskt frikast varvid en fransos lyckas få bollen förbi svensk mur, men målet borde ha dömts bort eftersom målskytten gjorde ett klart fotfel.

Bild via Svt
Final har det varit i frågesportprogrammet På spåret. Fritte Fritzson och Marie Agerhäll samlade ihop hela 47 poäng och vann för andra året i rad. Finalmotståndare var Peter och Hector Apelgren som också visat imponerande allmänkunskaper och nådde höga 39.
Men jag börjar tröttna på programmet och de självgoda kommentarerna från programledarna Krisian Luuk och Fredrik Lindström om vilka kluriga ledtrådar de fyllt sina frågor med.
Apropå frågesport så möttes Annika Ekstedt, Ann-Charlotte Irhede och jag under fredagen för att lägga upp taktiken inför Öppna Boxholmsmästerskapen i frågesport, en populär tävling som avgörs i Boxholm i mars. Vi åt goda våfflor på Skönfärgaregården i Gamla Linköping. 
Taktiken då? Nja, det är just det som är frågan. Eftersom frågorna alla tidigare gånger varit av så skiftande karaktär så går det inte att förutsäga vad som komma skall. Det kan bli vad som helst: amerikanska indianstammar, holländska kanaler, tvåbenta djur, svenska utrikesministrar, bibliska städer, östgötska författare, arabiska maträtter, eller placera afrikanska huvudstäder på rätt plats på en blindkarta, ja det kan bli en fråga om blindskrift också.
Så vad ska vi plugga?
Nato? Ryssland? Rymdresor? Östgötska naturreservat? Insekter?
God natt.

Inga kommentarer: