torsdag 5 januari 2017

Både bron och Blomstedt vinnare

Bild: Jörgen Auer
Här är vinnaren i min omröstning om min bästa bild under det gångna året 2016. Som synes är den tagen ett stycke in i hösten och den föreställer den så kallade Hästholmsbron i Mjölby med den numera nedlagda 32 kilometer långa järnvägslinjen Mjölby-Hästholmen, invigd 1910. Bron leder över Svartån och är 71 meter lång. 2019 får Mjölby kommun överta bron från Trafikverket och då ska bron knytas ihop med befintligt gång- och cykelstråk.
I omröstningen fick bron 30 röster av totalt 91 och vann stort. 
Urban Blomstedt, boende i Ljungsbro var en av dem som röstade på bron och det blir han som vinner de tre trisslotter jag har utlovat. Grattis, Urban.

 Bild: Jörgen Auer
Tvåa i omröstningen hamnade bilden på Linköpingstjejen Mikaela Jansson. På Stall Flemma i Stjärnorp var hon en underskön dag i april med sin fina Frieserhäst Marisca och visade frihetsdressyr. Härligt att skåda. Ryktbart, ridsportsserien jag gör för dagstidningar i Östergötland, var förstås på plats. Bilden erhöll 18 röster.

Bild: Jörgen Auer
Det här är trean. Tjena kompis har jag valt att kalla den för att jag tycker den sköna trollsländan ser så jäkla lurig ut. Den är som tagen ur en animerad Disneyfilm. Men det här är verklighet. Jag mötte sländan en solig sommardag på vårt lantställe Bäckhult utanför Kisa. Att den bara samlade nio röster var lite överraskande, anser jag. Överraskande få.
 
Jag kan inte låta bli att visa er ett par av de motiveringar till rösterna som flöt in. Det var inget krav, men några av er som var med kunde inte hålla er. En av dem var Adam Landberg som skrev så här:  
För mig är bild nr 10 "Arbetsrast en bit upp" din klart bästa bild under året. Så min röst faller naturligtvis på den. Det är någonting med den speciella glädjen i bilden, bron mellan generationerna och den samtidiga känsla av att resultat infinner sig. En helt klar topp-tio-bild som jag själv skulle placera på väggen.
 
Så här skrev Per Berglund:
Jag gillar Tjena kompis för att den är annorlunda. Påminner om en Disneyfigur, lite yrvaket busig, snabb landning och jag kan höra hur den säger just"Tjena kompis". Klart att den vinner även om jag gillade En afton vid Drögen beroende av dess varma färger och underbara ljussättning.
 
Och så här fint beskrev Ann-Sofie Johansson vad hon kände:
Jag blev väldigt påverkad av bild nr 2 när jag såg den första gången i ditt reportage. Jag har respekt för hästar...men den här bilden gjorde att jag såg något som jag aldrig sett förut: Samspelet där inte människan krävde något praktiskt av hästen. Bara kärlek, vänskap(?) och samspel.
 
Själv säger jag tack till alla som ville vara med och fightas om trisslotterna och jag hoppas att ni återkommer när det snart blir dags igen för ännu en bildtävling.

Inga kommentarer: