söndag 10 januari 2016

Grattis John, du får skrapa!

Tävlingen är avgjord. Grattis John Sidén som vinner tre trislotter. Det gör han för att han var en av tio som röstade på bild nummer 8, På språng mot hösten. Den bild som därmed kan kallas min bästa bild 2015. I alla fall den bild av tio utvalda som fick flest röster.
Bilden är tagen i allén till Klämmestorps gård i Mantorp när jag var ute och promerade och blev omsprungen av en motionär med mer brådska i benen än vad som fanns i mina.
Bland kommentarerna till den här bilden vill jag gärna återge vad Inga-Maj Wolgast i Storfors skriver: Jag gillar färgerna och det händer något i bilden. Den springande figuren i svart (?) förstärker färgerna på ett ypperligt sätt. På något sätt inger bilden hopp. Att vintern inte är där än...
Klas Johansson i Boxholm skrev: Det är härliga färger med fint djup i bilden. Och så löparen som ger den extra finessen!
Jim Kellander i Mantorp hade också röstat på vinnarbilden, men ville ändra bildens namn till "På språng mot våren". Och det är vi väl. 
Övriga som röstade på vinnarbilden var: Elisabeth Stenbom, Rebecka Auer, Åke Nydahl, Annette Bäckman, Martin Auer och Helena Riiahaio, Uppsala. 
 Bild 4. Står i strömmen fick nio röster. Den är tagen i Norrköping och om den skriver min barndomsgranne på Ljura i Norrköping, Bodil Malmgren Berglund numera boende i Örebro: för kontrasterna i bilden vad avser färg, form, liv och stillhet. Fåtal färger, vitt, nyanser av grått, svart och blått. Vågrät, absolut stilla fågel i runda linjer kontra lodrätt forsande vatten i tydligt strama linjer. På detta sätt är bilden med sina få färger och tydliga kontraster otroligt levande och fångar ögat.
Bild 5 kallar jag för "Maskros i rapsen". den fick sju röster. Fotografen Jan Christer Persson gillar  den och skriver: det är nog den bild som dina läsare gillar allra mest. Njae, du JCP. Så blev det inte.
Peter Horvath motiverar sin röst: En enkel bild, men väldigt vacker. Med ett enkelt  motiv som många missar. Oftast vill folk hitta något extra för att ta fram kameran men denna bild visar att det alltid finns vackra bilder att ta i nästan alla miljöer.
Anna Lindén skriver: Fantastisk komposition som berör mig på ett sätt jag inte hittar rätt ord för.
Bild 2 heter Slättens himmel brinner och är tagen någonstans i trakterna kring Bjälbo om jag inte missminner mig alldeles. Även den inkasserade sju röster. Om den skriver Emma Tilly i Gottlösa: Bilden påminner mig om mitt liv. Jag brukar ställa mig på grusvägen utanför mitt hus och blicka upp mot stallet som ligger 1 km längre bort. Och möts ofta av just denna syn. Slätten får mig att andas och känna lugn.
Bruno Hjerth i Mjölby motiverar så här: den påminner om hur Liverpool lirar just nu.

Bakom de här fyra fick bild 6 fem röster, bild 1 fyra, bilderna 3, 9 och 10 två röster vardera och bild 7 en röst.

Inga kommentarer: