tisdag 5 januari 2016

Lite mer om "lösa" orter

 Bild: Jörgen Auer
För någon dag sedan visade jag den här skylten på bloggen och funderade lite över om den inte var väldigt ovanlig. I alla fall det som står på den, med tre stycken lösa på samma skylt.
 Bild: Jörgen Auer
Därför tog jag mig en åktur med bil för att kolla lite. Och visst är den ovanlig, för att inte säga unik i Östergötland. I Normlösa hittade jag de här tillsammans (Västerlösa och Nederlösa). Men så många som tre hittade jag inte någonstans.
Bild: Jörgen Auer
Den här kombinationen är nog också svåröverträffad. Nederlösa två gånger om. Vad kan det finnas där? Jo, bland annat en badplats i Svartån.
 Bild: Jörgen Auer
Man undrar ju verkligen hur det ser ut i Normlösa, sa någon efter att jag hade nämnt orten. Många vill gärna tro att folk lever utan normer i byn, men så är det förstås inte. Vad förleden Norm kommer ifrån är oklart, men lösa betyder ljusa eller äng.
Bild: Jörgen Auer
Normlösa ligger i Mjölby kommun med ungefär en kvarts bilväg till Mantorp respektive Skänninge. Kyrkan ligger mitt i byn. Mitt emot skolan.
 Bild: Jörgen Auer
En bro över Svartån finns där också.
 Bild: Jörgen Auer
Och det finns flera fastigheter med strandläge i Normlösa som har närmare fyrahundra invånare. Den som vill läsa mer om Normlösa kan göra det på http://www.bypasset.se/
 Bild: Jörgen Auer
Maspelösa då? Hur stort är det? Hur ser det ut där? Tja, det är en småort, mycket mindre än Normlösa och ser bland annat ut så här.
Bild: Jörgen Auer
Eller så här. Den som vill veta mer om Maspelösa som ligger i Vreta klosters socken i Linköpings kommun kan göra det på http://byalag1050.se/ eller på https://sv.wikipedia.org/wiki/Maspelösa. Även här lär lösa syfta på äng, medan Maspe har en oklar bakgrund. Kanske är det helt enkelt ett namn?

Inga kommentarer: