måndag 4 januari 2016

Lite om Massey och Ferguson

Bild: Jörgen Auer
Jag har gått förbi GH:s Traktor-City i Mantorp otaliga gånger utan att tänka närmare på vad de säljer. Visst har jag sett en massa olika och otroligt snygga lantbruksmaskiner, men jag har aldrig funderat mera över dem. Inte förrän jag tog den här bilden och börjar fundera över skylten. Massey Ferguson - namnet har jag hört, men vad står det för?
Jag kunde ju ha gått in och frågat, men det här var i söndags och företaget stängt. Så jag valde att gå hem och googla i stället. Kom därför att stöta på namnen Daniel Massey, som var mannen som 1847 grundade Massey Manufacturing Company i Newcastle, Ontario. Ett företag som 1891 slog sig ihop med ett annat företag och blev till Massey-Harris Company Limited.
1953 slogs det företaget ihop med en annan traktortillverkare: Harry Ferguson Limited och blev Massey-Ferguson Company.
Harry Ferguson (1884-1960) var en intelligent och intressant man som bland annat uppfann trepunkthydrauliken och så småningom blev mångmiljonär. I början av 1900-talet höll han på med flygmaskiner och byggde också ett eget flygplan som han flög 1909. 
Sedan 1995 hör Massey Ferguson till amerikanska AGCO-Corporation, en av världens ledande tillverkare och distributörer av lantbruksmaskiner. 
Den som vill läsa mer om GH:s kan göra det på http://ghstraktorcity.se/ och den som vill läsa mer om Massey Ferguson kan göra det på  http://www.masseyferguson.se/ eller får googla själv. För det finns massor att läsa. Inte minst om geniet Harry Ferguson som sägs ha gjort för mekaniseringen vad Edison gjorde för hemmen, Ford för transporterna, eller Bell för kommunikationerna. 

Inga kommentarer: