torsdag 25 januari 2018

Danska HCS på Mantorpsbesök

Bild: Jörgen Auer

På parkeringen vid Depot Mantorp (före detta Mobilia) stod i dag den här bilen från HCS Transport & Spedition A/S. Ett danskt företag med säte i Glostrup. Den blir bra till min serie om Tradare på svenska vägar, tänkte jag och gick hem och googlade. Såväl på hemsidan hcs.dk som bisbase.com kunde jag hitta uppgifter om det danska företaget som har en lång tradition av transportbranschen. Från två håll, kan man säga. Ett spår började med köpmannen Hans Christian Svendsen som 1941 inregistrerade ett transportföretag och gav det namnet H.C. Svendsen.
Ett annat spår startar med A/S Richard Frederiksen som köpte företaget av  Svendsen 1990 och släkten Frederiksen hade varit i branschen ända sedan 1909/1910. Även i dag ägs HCS av familjen Fredriksen.
HCS Transport & Spedition driver inte bara transport- och speditionsverksamhet utan har många strängar på sin lyra: avfallshantering, återvinning, miljöentreprenad, kloak- och industriservice,  men också att äga lantegendomar och att driva lantbruk och handel.
 Företaget har kring 500 medarbetare och finns på 14 platser i Danmark och transporterar gods till hela Europa. 2016/12 redovisades omsättningen som 1,6 miljarder danska kronor.
Bilen på bilden är en Frigo Trailer med en lastkapacitet på 30 000 kilo, eller 66 pallar. Längden är 13,31 meter.

Inga kommentarer: