tisdag 9 januari 2018

Fälttävlan är sporten för Örup

 Ur dagens Corren
I dag publiceras mitt reportage från Boxholms säteri och mötet där med fälttävlanshästuppfödaren Therese Örup och hennes mamma och medhjälpare Regina Örup. Och några hästar. Therese bor numera i Zürich, men åker hem till Boxholm några veckor om sommaren och ett par på vintern. När hon var där i julas passade jag på att besöka säteriet. Kaffe fick jag också. Tack.

 Bild: Jörgen Auer
Regina Örup är av gammal "hästsläkt" och är uppvuxen med hästar. Hennes farfar Henrik Horn af Åminne deltog i OS 1912. I den så kallade solskensolympiaden i Stockholm där Sverige vann guld i lagtävlingen i fälttävlan. Henrik slutade tia individuellt på hästen Omen (blev fyra i dressyrmomentet), men blev utan medalj, då tre andra svenskar var före honom i resultatlistan och bara tre resultat fick räknas i lagtävlingen. Axel Nordlander tog guld individuellt (källa: SOK).

Bild: Jörgen Auer 
Regina ville visa mig någonting. Något av de priser Therese erhållit. Vad kan det vara för glasvas? Det står något i botten.

 Bild: Jörgen Auer
Just det. Breeders Trophy står det. Det har "Tessan" vunnit tre gånger. En gång med Box Leo (alla hennes uppfödningar har prefixet Box) och två gånger med Box Cayenne. Den mest kända uppfödningen är Box Qutie som med hjälp av ryttaren och östgötskan Anna Freskgård från Norrköping (numera baserad i Sörmland) nått landslaget. Ingen av stjärnhästarna finns i Boxholm utan är hos sina ryttare för att matchas mot högre höjder. Box Leo rids av Ludwig Svennerstål (ekipaget var femma på unghäst-VM i somras) och Box Cayenne av Frida Andersén.

 Bild: Jörgen Auer
Men de här två var hemma vid mitt besök. Taste of Lily (inte egen uppfödning) och Box Compris. Som synes fick Therese jobba lite för att få hästarna att ställa upp sig snyggt med säteriet och Svartån i bakgrunden. Nej, särskilt besvärliga var inte hästarna och inte heller reagerade de så mycket på den för dem okända människan med kameran.

Bild: Jörgen Auer
Så här såg uppslaget med uppfödarna ut i Corren där det fick sällskap av lite hockey och ett par annonser. Men det råder ingen tvekan om vem som dominerar uppslaget: Therese Örup.
Reportaget finns även i NT och MVT.

Inga kommentarer: