torsdag 25 januari 2018

Prinsessa bakom Karolinenkoog

 Karta: Googlemaps

I går dök namnet Karolinenkoog upp i ett av mina inlägg om bilar. Det var ett sånt där namn som jag bara måste ta reda på mera om, tänkte jag och eftersom orten ligger i Tyskland, inte så långt från Husum (ca 4 mil söder) i Dithmarschen, och inte heller så jättelångt söder om Flensburg (8 mil), trodde jag att den heter som den gör kanske på grund av karolinernas framfart. Men tyckte förstås att det nog var i konstigaste laget att en fiende får en ort uppkallad efter sig.
Mycket riktigt. Det var inte som jag trodde. Den lilla orten (kring 140 invånare i dag) i marsklandet fick sitt namn år 1800 efter en dansk prinsessa, Caroline, dotter till den blivande Fredrik VI, och född 1793, död 1881 och arvprinsessan kallad.
Om jag förstått rätt så ligger Karolinenkoog - koog betyder det vi på svenska kallar marskland, bildat av havets och flodernas uppslamning - i forna Holstein, nästan på gränsen till Schleswig. Området har i alla fall tillhört Danmark och den unga prinsessan fick bidra med sitt namn till den nya orten och enligt traditionen lär hon som sjuåring ha varit med vid en invigningsceremoni för Karolinenkoog.
Karoline var dotter till Fredrik VI (1768-1839) och var tillsammans med systern Wilhelmina de enda av åtta barn som nådde vuxen ålder. Hon hade lite otur med kärleken till en början, men gifte sig 1829 med sin fars kusin, prins Ferdinand. De fick inte några barn.
Det fick däremot Fredrik VI. Åtta som sagt, med hustrun Maria Sofie Fredrika av Hessen-Kassel, och så fem med älskarinnan Bente Mortensdatter Rafsted, eller som hon kom att heta Frederika Dannemand (1790-1862).
Fredrik blev kung 1808 och då av såväl Danmark som Norge, vilket även hans far Kristian VII var 1766-1808. Den norska tiden tog slut 1814, då Danmark tvingades avträda Norge till Sverige efter freden i Kiel, men kung av Danmark förblev Fredrik till sin död 1839.

Inga kommentarer: