tisdag 15 januari 2019

Hemma hos Bea och Willy

 Ur dagens Corren

I Abbetorp utanför Väderstad bor Bea Chrawall och Willy Andela. Bea handlar dagens Ryktbart om. Hon föder upp hästar och rider själv dressyr. Jag besökte paret några timmar i lördags. 
Tack för kaffet och nybakade fina bullar från världsberömda Väderstad Centralkonditori.

Ur dagens Corren

Bea älskar djur. På Abbetorp har hon och Willy sju hästar, fyra hundar och massor av katter. De senare trivs särskilt bra i sadelkammaren där det är varmt och gott. Men det var för att mest skriva om Beas ridning som jag besökte gården med anor från 1600-talet. Tillsammans med kungen i stallet, Galope P, vann nämligen Bea Svenska PRE-föreningens dressyrchampionat 2018. PRE står för Pura Raza  Espanola,  en spansk hästras som alltså Galope tillhör. Bea tränar för Sissi Lilja och Lotta Esping, men började sin tävlingskarriär i fälttävlan. Dressyr blev det inte förrän 2005.

Bild: Jörgen Auer
En vardagsbild från Abbetorp 1, eller Abbetorpett där Bea varje dag släpper ut hästarna i hagen. Kan hon av någon anledning inte göra det så tar Willy hand om arbetet. På tal om hästar så menar Bea att hästar och den vardagliga skötseln av dem blev hennes räddning i sorgearbetet för 29 år sedan efter att hennes tvååriga dotter Ida blivit svårt misshandlad och avlidit.

Bild: Jörgen Auer
Även om hästarna betyder jättemycket för Bea, liksom hundarna, så är katt hennes favoritdjur. Hon har många, kan jag berätta efter att ha varit i Abbetorp och sett dem springa omkring. Även sett dem ligga och vila i värmen inne i sadelkammaren. Där är för övrigt bilden på Bea och Sudden tagen.

Inga kommentarer: