tisdag 29 januari 2019

Tackar käpphästen för hästen

Ur Corren i dag
I dagens Corren har jag träffat 15-åriga Linköpingstjejen Ellen Nööjd. Ja, jag vet att det står i texten att hon är 17. Men lite fel får man väl göra. Dessutom fyller hon 16 i år, i sommar, så nästan 17 är hon ju. 

Bild: Jörgen Auer 
Men åldern spelar ingen roll. Det viktiga är vad Ellen gör. Hon rider. Älskar hästar och har en egen, 6-åriga connemaran Dove, uppstallad i Stora Sjögestad, Vreta kloster. 

 Bild: Jörgen Auer
Dove är väldigt snäll och kärvänlig. Det vet jag som har träffat henne. Och Ellen sa att Dove är väldigt förtjust i människor och vill vara nära. Ellen berättade att hon med egna intjänade pengar betalat ungefär hälften av vad hästen kostade i inköp, pengar hon arbetat ihop genom att sy och sälja käpphästar. I sommar ska hon och en kompis kanske åka på käpphästläger! i Finland samt kanske också starta i internationella klassen i finska mästerskapen i käpphästhoppning.

Bild: Jörgen Auer
Kvar i radhuset där familjen bor finns nu bara tre käpphästar. De är väldigt snälla de också, kan jag avslöja. Och fina. Ellen har inte tänkt sluta med sin hobby än på ett tag, utan fortsätter att sy så länge hon tycker det är roligt. Samt så länge det finns köpare, menar hon och nämner sitt instagramkonto som handelsplats - kindas_hobbyhorses

Ur dagens Corren
Så här såg förstasidan i Correns del B ut i dag. Med Ellen och en större käpphäst som jag tyckte liknade en islandshäst. Ellen förklarade dock att förlagan är en percheron. Vad som inte kom med i tidningen var att hennes farmor Birgitta Thörn och jag har gått i samma klass. Något annat som saknades var svaret på frågan om något hon blev glad över.
Svaret löd: hästar, kompisar, bland annat några i Stockholmstrakten som också håller på med käpphästar och som hon brukar prata med på facetime
Med mig pratade hon också face to face. Fast här och nu. Live. Såväl hemma som i stallet.

Inga kommentarer: