fredag 12 april 2019

Hittar sol, rök och 1756

 Bild: Jörgen Auer
Tar en kvällspromenad. Söker solen och hittar den. Den har varit i skogen och jobbat. 

 Bild: Jörgen Auer
Och nu tar den vägen ned och bort för att skina någon annanstans. Hoppas vi ses i morgon, säger jag och vandrar hemåt för att se på Let's dance. Eller nåt annat. Eller inget.

Bild: Jörgen Auer
Mer i dag? Jo, jag tyckte mig se en gatlampa som lyste så det rök. 

Bild: Jörgen Auer
Plötsligt var det 1756. Vad hände då? Ja, det får man googla. Hittar flera svar. Det året föddes till exempel blivande tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart. Sjuårskriget startade. Med Sverige på ena sidan där även Österrike, Frankrike, Ryssland och en massa tyska småstater fanns med. På den andra fanns Preussen, Storbritannien och Hannover.
Mer? Ja, riksdagsledamoten och godsägaren Eric Brahe avled. Han avrättades tillsammans med sju andra personer som deltagare i en förberedelse till svensk statskupp, iscensatt av drottning Lovisa Ulrika!
Andra som avrättades samma dag, 23 juli detta år, var hovmarskalken Jacob Gustaf Horn, kaptenerna Magnus Tjeder Stålsvärd och Jean Puke. Tre dagar efteråt var det dags för ytterligare fyra personer att ta farväl av sina familjer och världen: kapten Per Christiernin, kapten Gabriel Mozelius, Israel Escholin och Anton Ernst Angel.
Just det. Älvestad kyrka med anor från 1100-talet byggdes ut till mer än dubbel storlek just 1756 och det är också på kyrkan som jag hittade de här siffrorna vid ett besök i dag. 

6 kommentarer:

Sven G sa...

Fascinerande! Har aldrig hört talas om detta försök till statskupp.Och du liksom bara "snavade" över dessa fakta?

Auer sa...

Så var det. Jag försökte dra mig till minnes att vi pratat om detta i skolan. Men inte. Varför har vi inte hört mer om detta?

Sven G sa...

Var tror du man kan hitta fakta om detta? Kan det finnas romaner? Hela historien skulle ju kunna utgöra underlag för en film.

Auer sa...

Det borde finnas romaner. Lite får man ju veta om man söker på nätet om Lovisa Ulrika och statskupp eller om Eric Brahe. Eller helt enkelt googlar 1756. Som jag gjorde.

Auer sa...

Jag har i alla fall hittat en bok där statskuppen beskrivs, 101 historiska misstag av Daniel Rydén.

Sven G sa...

Köpt den som pocket. Tack!