tisdag 9 april 2019

Om möten med Lotta Esping

 Bild: Jörgen Auer
Här kommer dressyrryttaren Lotta Esping gående i Rappestad, utan häst, men på god väg att få sonen Carl, 2,5 sova middag. Jag mötte paret i lördags någon timme för ett reportage till Ryktbart. Det är inte första gången 38-åriga Lotta och jag ses. Jag har tagit ridlektioner på Rappestad och jag har haft anledning att skriva om henne och Rappestad många gånger. Dessutom var hon under någon tid bloggskribent på Corren - kan det vara i början på 2000-talet? Om jag inte missminner mig var hon även en gång i tiden prao hos mig. 

 Bild: Jörgen Auer
Medan Carl sov, pratades Lotta och jag vid i ridhuskafeterian på Rappestad ridskola. I ridhuset syntes Lottas 19-åriga häst Ciwi, utlånad till och riden av Elin Andersson som tränar för Lotta och som kommit en bra bit på väg mot svårare klass. Tränaren å andra sidan satsar vidare med sitt 12-åriga
 sto Duchess och hoppas kunna starta i Grand Prix under året.

Bild: Jörgen Auer
Jag passade förstås på att ta några bilder på Lotta och Duchess. Och ni ser väl att Carl är med?
Under åren som ryttare på stor häst har Lotta Esping utbildat två andra hästar till Grand Prix. Före Ciwi var det Generalen, som nyligen avslutat sina dagar, 27 år gammal. Tillsammans har Lotta och hästarna även tävlat internationellt i Helsingfors, Tallin och Sopot (Polen). 
På Rappestad ridskola där Lotta arbetar som instruktör har hon många gånger varit tävlingsledare vid Rappestad ridklubbs tävlingar och i höst debuterar hon som sådan i större sammanhang. Hon ska nämligen ansvara för dressyren i Jönköping Horse Show (tidigare känd som Elmia Scandinavian Horse Show) och har till sin hjälp i första hand Emelie Brolin och Carl Hedin (kända dressyrryttare och unghästutbildare).

Bild: Lotta Esping
När jag fotat Lotta med Duchess ville hon ha en bild av hästen och mig. Bilden blev så bra att jag nu har den (beskuren) som min profilbild på Facebook.

I dagens Corren
Så här blev reportaget i tidningen. Och nu minns jag att Lotta och jag har förekommit på bild tillsammans. Det var 2008 när vi red en sväng (en väldigt liten sådan) på Rappestad.

Bild: Jeppe Gustavsson
 Fotografen Jeppe Gustavsson tog då den här bilden på oss, hästarna heter Kaktus och Generalen.
Och hur var det nu med praon? Jag hör av mig till Lotta som svarar: Jo, det stämmer. Jag fick bland annat mata in resultat och skriva en egen artikel om en dag i stallet och en bild på min häst Snobben fick också vara med.
Så var det, ja. Men det är förstås sisådär 25 år sen.

Inga kommentarer: