tisdag 4 juni 2019

Hemma hos Marita Hjelm

 Bild: Jörgen Auer
Det här är hoppdomaren Marita "Mita" Hjelm i Kisa. Eller rättare sagt i Norra Rothult och Länsmansgården. Det är där hon bor. Med maken Klas-Göran och med fyra hästar, tre katter och två hundar på gården, bland dem den fina Krimgravin, som är dottern Kristins.

 Bild: Jörgen Auer
Så här ser Länsmansgården ut, vackert inbäddad i grönskan 6 kilometer söder om Kisa ligger den och här stortrivs familjen Hjelm. Det var nära att de skulle behöva sälja för två år sen, men då vann "Klasse" 4,8 miljoner på Postkodlotteriet. 

Bild: Jörgen Auer
Här i grönskan mår Marita (och Klasse) gott. Marita jobbar som säljare på Ydre-Grinden i Österbymo och på helgerna är hon mestadels borta för att vara domare och välljudande speaker på hopptävlingar. Domare har hon varit i 23 år, vilket betyder att hon sett åtskilliga ekipage rida runt en tävlingsbana med hopphinder. Troligen över 150 000, tror Mita själv, men för att inte säga för mycket så stannar hennes siffergissning där. "Lågt räknat är det nog mellan 130 000 och 150 000".

 Bild: Jörgen Auer
Vad som inte sägs i reportaget i tidningen är att jag hade äran att få sitta bredvid Marita på östgötska ridgalan i januari. Tack för trevligt sällskap, Mita. Inte heller nämner jag någonstans i tidningstexten att Klasse också har ridit. Jag frågade honom om det, nu när vi satt och fikade på Länsmansgården. Nej, aldrig, sa han, men då var det Marita som hov upp sin röst och sa: jo, Klasse. Du red ju en gång när vi träffades!
- Ja, då ja. Det var ju bara för att ligga bättre till  hos dig, menade maken, eller Klasse som alla säger.
- Det är bara när Marita är arg på mig som jag heter Klas-Göran.

Ur dagens Corren

Inga kommentarer: