onsdag 2 september 2020

Ett besök på Galgberget

 Bild: Jörgen Auer
Se där! Eller här, rättare sagt. En ny plats att ta bild på. Här har jag inte varit sedan tonåren. Om jag varit exakt på denna punkt vet jag inte, men den existerar på eller vid Galgberget i Norrköping. Att jag var där i dag beror på att jag tillsammans med syster Ami besökte mor Eva på äldreboendet Albrektsvägen 153 i dag. Det är det som syns till vänster på bilden, även om vyn här visar fasaden mot Skarphagsleden.

 Bild: Jörgen Auer
Ami och jag tog en liten promenad efter besöket. Låt oss gå över Galgberget, sa vi och gjorde som vi tänkte. Vi besökte bland annat fornminnet och domarringen därstädes. Den är från yngre järnåldern (ca 400-1050 e. Kr) och består av 18 stenar varav 13 ligger på sin ursprungliga plats. Det kan man med svårighet läsa på en halvt förstörd tavla vid gångvägen över berget. Varför måste ungjävlar alltid klottra och kladda på såna här tavlor? Kan inte deras föräldrar köpa målarböcker åt dem? Vad gör det att ungarna är tonåringar? Vill de måla kan de väl få göra det. 

 Bild: Jörgen Auer
Strax därpå vandrade vi över Albrektsvägen och in i den park som ligger mellan nämnda gata, kvarteret Såpkullen och Nelinsgatan/gamla sjukhusområdet. De här stora och oerhört vackra pilarna fick naturligtvis vår uppmärksamhet.

Bild: Jörgen Auer
Sa jag att vi började vårt besök hos mor på äldreboendet med att äta god lunch, Caesarsallad, på Marikas Café och Inredning? Jaså inte. Men så var det. Jag har berömt det här stället tidigare och gör det gärna igen. Både för luncher och fikabröd. Nåt jag inte heller sa eller skrev var att jag sålde en tavla i dag. Nej, jag har inte målat den själv. Det har Viking Forsberg gjort. En tavla föreställande Femöresbron i Norrköping. Ny ägare: Annika Theander.  

Bild: Jörgen Auer
För övrigt tog jag en bild till på fina Albrektsvägen 153 (som drivs av Ansvar & Omsorg) och ligger vid den här rondellen som knyter ihop Albrektsvägen med Skarphagsleden och gamla sjukhusområdet med tillhörande park. Gissa var jag tog bilden? Just det, uppe på Galgberget.

Inga kommentarer: