fredag 25 september 2020

Succé i rosa hatt

Den förhatliga älglusflugan (även kallad hjortlusfluga) är besvärlig att ha omkring sig. För att inte tala om att ha på sig. Mig tycks den gilla särskilt väl och jag minns med fasa den där gången, jag tror det var 2011, som jag hade ett stort antal "klisterflugor" med mig hem efter en höstlig svamputflykt.

I går mötte jag dem igen. Nej, inte samma flugor som förra gången, men samma sort. Då var jag ändå inte långt inne i skogen, utan bara i utkanten och knappt det. Jag var nära att ge upp det arbete med att släpa grenar efter röjning som jag höll på med. Dock tog jag en rast och fann på bot.


Det här är vad jag hittade. En rosa hatt med flor för just flugor. Vi hittade de där någonstans (på en mack?) för flera år sen, men de har mest använts av barn för att leka med.

Nu tog jag på mig en sån hatt, stoppade ner floret ordentligt innanför jackkragen och började jobba igen. Inte en fluga!

Nu vet jag sen tidigare att ljusa kläder lär vara bra, för normalt vill den här elaka flugan ta sig in på mörka djurhudar och gömmer sig i kroppsbehåringen (pälsen). Så en ljus jacka var ju bra, å andra sidan hade jag den redan på morgonen och älglusflugorna hittade ju mig i alla fall, så... Men den rosa hatten var succé, eller det kanske bara var florets förtjänst?

De här flugorna fanns inte förr i Sverige, inte när jag var barn och inte när jag var ungdom, inte ens för tjugo år sen. Men nu finns de och sägs ha kommit öster ifrån. Från Finland som i sin tur fått dem från Ryssland. Att de heter som de gör beror på att de i första hand är ute efter älgar och hjortar för att kunna lägga sina ägg i deras hår och skinn. De biter sig fast.

Det besvärliga för oss människor är att de är oerhört svåra att få tag på och även att klämma ihjäl. Lite fästinglika är de. De har sugfötter och klänger sig fast, gärna i håret där de i alla fall på mig nästan uteslutande koncentrerar sig på nacken. Det är där de helst landar och kliver omkring. Ibland ligger/sitter de stilla ganska länge och man upptäcker dem inte på flera minuter. Det har hänt mig att jag hittat en och annan efter en kvart, 20 minuter sen jag kom in. 

Undrar hur de vet att de ska in på nacken? Varför dyker en älglusfluga aldrig upp rakt framför mig? 

Fast det där bekymrar mig inte nu när jag har min rosa hatt. Jag tror att jag ska ta mig en tur i svampskogen, för resten. 

Inga kommentarer: