fredag 5 november 2021

Jag har inte mått så bra

Bild: Jörgen Auer
Det är inte ofta jag har varit sjuk. Men jag måste erkänna att jag inte har mått så bra på sistone. Det är nåt med magen. Allvarligt eller inte, vet ej. Jag vet däremot att jag emellanåt får jätteont i magen och så har jag haft det en månad, ungefär. Mycket märklig känsla för mig som nästan aldrig har varit sjuk. Jag har aldrig behövt ligga över natt på sjukhus, ja förutom en sommarnatt 1970 som blev väldigt sen och som jag tillbringade på lasarettet i Västervik efter en ansiktsskada. Men åtgärden på lasarettet gick mest ut på bortplockning av småsten i ansiktet, samt omplåstring. Nej, jag vet inte hur jag fick skadan. Jag vet däremot att jag hade druckit alldeles för mycket vin (Mendoza Tinto).

Bild: Jörgen Auer
Det märkliga med dagens magplågor är att de inte alls gjorde sig påminda varken på det dop, begravning eller bröllop som jag gästade under oktober månad. Detta trots smörgåstårta och kaffetårta på dopet, samt middag på lokal på kvällen. Detta trots lunch och fika med tårta på begravningen, detta trots middag med förrätt och efterrätt på bröllopet, Besynnerligt. Men här hemma kan jag märka av det efter en fika med kakor. Till och med efter en smörgås med ost.

Bild: Jörgen Auer
Det är på grund av magen som jag denna dag och i detta inlägg endast bjuder på bilder tagna från insidan av mina fönster. Visst, jag har varit ute. Men tog bara en kort promenad på förmiddagen, inte en kilometer ens. Två varv runt ladugården. Sen gick jag in. Jag ville inte riskera att få så där våldsamt ont som i går eftermiddag. Och då kom det onda naturligtvis när jag var som längst bort hemifrån på Uljebergs travbana. Jag tvingades huka mig ned två gånger och satt så en halvminut åt gången. Tanken slog mig att jag kanske måste ringa nån och be om hjälp för att komma hem. Men jag samlade ihop mig och tog mig hem. 
Efter dagens korta promenad gick jag som sagt in. Ägnade i stället dagen åt tjejernas kvartsfinaler i TV-pucken. Kul och emellanåt riktigt bra. Och hela eftermiddagen plus nån timme på förmiddagen gick åt till denna ungdomliga och charmiga ishockey.

Bild: Jörgen Auer
Och nu? Vet inte. Väntar väl på Idol. Nåt finns det väl att titta på? Skavlan efter det? Eller kanske thrillern 2 guns i trean med Denzel Washington och Mark Wahlberg? Ja. Just i detta nu känns det ganska skapligt i magen. Vad sa du? Ja, jag har varit på vårdcentralen och blivit tittad på av läkare. Vi får avvakta och se vad som händer med magen.
Det där med noll övernattning på sjukhus är inte riktigt med sanningen överensstämmande, kom jag på. Jag har ju varit flera gånger och tagit bort hudförändringar och ska dit igen flera gånger. Men ingen gång av de fem eller sex som jag varit där i samma ärende har jag behövt stanna över natt. Inte heller behövde jag stanna kvar på fältsjukhuset i Femdagarsorienteringen i Uppland (var det 2002?) när jag ådragit mig en bröstmuskelinflammation.
Men nu! Nu erinrar jag mig hela två nätter på sjukhus. Båda med militär anknytning, precis som den i Västervik för övrigt. Ena gången var på vintern 1969 eller 1970 och militärtjänstgöringen på I 4 i Linköping där jag plötsligt fick jättehög feber. Då blev jag inlagd på regementets lilla sjukhus. Just det. Men redan nästa dag skrevs jag ut. Feberfri.
Så var det året efter 1971. Jag gjorde FN-tjänst på Cypern och fick sova en natt i sjukstugan på den svenska förläggningen Carl Gustaf Camp i Famagusta. Detta efter att ha blivit hämtad i ambulans på beachen under en ledig dag, jag tror det var i augusti. Ambulans låter dramatiskt, men det kom sig av att även svenska sjukhusets (Villa Oasis) personal befann sig på stranden den här heta dagen, under vilken temperaturen låg någonstans mellan 35 och 40 grader.
Min sjukdom? Alkoholförgiftning.

2 kommentarer:

Sven G sa...

Hej Jörgen! Svårt att ignorera magen...Det svåraste i dagens läge är att träffa rätt läkare på vårdcentralen,en del av dem har lite svårt att engagera sig och rekommenderar därför Alvedon som ett universalmedel. Försök få kontakt via correns personalavdelning, säkert mycket dyrare men bättre


Auer sa...

Tack för rådet, men jag är ju pensionär och inte ansluten till Correns personaldetalj.