onsdag 24 november 2021

Lite om sol och häst

Bild: Jörgen Auer
Vintersolstånd har man ju hört talas om. Kan det vara detta? Här står ju solen på egna ben, mitt bland träden. Nej, vintersolståndet 2021 infaller inte förrän 21 december.  Så här står det på jullovet.se: vintersolståndet är den tidpunkt på året då solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med årets kortaste dag. 
Att det blir så kort dag just då, vanligen mellan 21 och 22 december för oss här uppe på norra halvklotet, beror på att jordens rotationsaxel då lutar som allra mest bort från solen.

Bild: Jörgen Auer
Här lutar det också. Inte så mycket, men tillräckligt för att ett mänskligt öga ska upptäcka det. Det är hästarna tillhöriga de två travstallen på Uljeberg, Mantorp, som vandrar i sina paddockar. Ibland springer de fram och tillbaka, ibland står de bara och spanar nyfiket efter något nytt för ögat. Mig bryr de sig inte så mycket om, de har vant sig. Men om jag efter en promenad vid skitig väderlek skrapar med mina skor lite hårdare i mattan utanför dörren, ja då kan det alla hästar börja skena. De är så känsliga för ljud. Ovanliga ljud. Susningarna från E4-an verkar dock inte bekomma dem, Inte heller det mesta av den tunga trafik som far förbi på väg till eller från silorna i Västerlösa. 
Det händer att en helikopter flyger på misstänkt lågt avstånd över hästhagarna (vilket jag hört även sker ibland på andra gårdar i Östergötland, och då även av jaktplan). De flygningarna är inte populära vare sig hos hästar eller hästägare. Hästarna skenar och hästägarna oroas över skador på fyrfotingarna.
Så du pilot, flyg högt, eller vid sidan av de hästhagar du ser. Själv ska jag skrapa lite försiktigare med mina skor.

Inga kommentarer: