torsdag 16 juni 2022

Här kommer Uffa Fox

Allhems Sportlexikon 1949

Det här namnet fångade mitt intresse. Fox, Uffa. Jag har ju aldrig hört talas om någon med namnet Uffa och tyckte det måste forskas lite kring både namn och person. Ovanstående skrevs ju 1949, vad hände sedan?
Jo, det vet jag. Nu.
Uffa Fox föddes på Isle of Wight 15 januari 1898 och avled 26 oktober 1972. Utöver att vara båtkonstruktör och seglare var han även författare av böcker om båtbyggande och segling, samt kommendör av Brittiska Imperieorden. Namnet Uffa fick han av modern som sökte ett annorlunda namn till sonen.  Och det hittade hon ju.
Uffa räknas som en av de stora byggarna av tävlings- och fritidsbåtar i världen och umgicks i kungliga kretsar, inte minst med prins Philip, hertigen av Edinburgh. De två tävlingsseglade tillsammans. Och det var Uffa som lärde prins Charles att windsurfa. Båtar som konstruerats av tuffa Uffa  är till exempel Flying Fifteen, Jollyboat, Firefly, Javelin, Albacore, Pegasus Dinghy med flera.
Under andra världskriget 1943 konstruerade han en livbåt som kunde släppas ner i fallskärm från Royal Air Force och räddade många liv.
1963 var han huvudperson i This is your life hos BBC.
Uffa Fox lär som ung ha varit väldigt våghalsig och som 21-åring fick han en hel del ogillande för att inte säga hätska kommentarer och rubriker efter att ha lett en grupp sjöscouter på villovägar. De var visserligen på veckoläger, men utan att tala om för scouterna eller deras föräldrar seglade gruppen över Engelska kanalen för att via Seine ta sig till Paris. Det lyckades nästan. Men 70 km före Paris tvingades man vända den 7,5 meter långa båten. Vid hemkomsten väntade arga föräldrar till de tio pojkar som ingick i gruppen. Uffa fick sparken som scoutledare.
Källa: Wikipedia, uffafox.com.

Inga kommentarer: