fredag 10 juni 2022

Hört talas om Frank Foss?

Allhems Sportlexikon 1949

Det händer ibland att jag roar mig med att titta i gamla lexikon. I dag har varit en sådan dag. Det fick bli Allhems Sportlexikon, band II, utgivet 1949. I det hittar jag en för mig okänd amerikansk stavhoppare vid namn Foss, Frank K, som jag vill veta mer om. Vad hände sen?
Foss vann som texten säger OS 1920 (det gick i Antwerpen) med ett hopp på 4,09 meter, världsrekord.
Visst, mer än två meter sämre än Armand Duplantis nuvarande världsrekord. Men så skiljer det ganska mycket i material också. Foss hoppade med trästav och hade ingen mjuk matta att falla ned på, nej, på den tiden landade man på sand, ungefär av samma slag som dagens längdhoppare.
Hur jag vet det? 
Jo, det läser jag på ipacs.sport och jag hittar även andra upp gifter om Frank K. Foss på geni.com/people/Frank-Foss där jag får veta att K står för Kent och att stavhopparen var 1,72 lång och vägde 66 kilo. Två gånger blev den Chicagofödde Foss amerikansk mästare i stavhopp. Han var för övrigt född 9 maj 1895 och avled 93 år gammal 5 april 1989 (olympedia.org). Som ung spelade han amerikansk fotboll men blev så svårt tacklad och skadad att han låg i koma i tio dagar och fick lova sin mamma att aldrig syssla med den sporten mer.
Frank Foss arbetade som boskapsuppköpare och efter OS 1920 fick han jobb i Argentina. 1924 var han tillbaka i USA och gifte sig året därpå och flyttade åter till Argentina 1926 där familjen sedan bodde kvar till 1936 då Hinsdale, Illinois, blev ny adress. Där bodde Foss också kvar till sin död 1989.
1978 invaldes den förre världsrekordhållaren i premiäråret av Cornell Athletics Hall of Fame (han måste uppenbarligen ha studerat där).

Inga kommentarer: