lördag 1 oktober 2022

Tack, söta backnejlika

Bild: Jörgen Auer
Så fin! Tack för att du finns lilla söta backnejlika. Det visste jag inte att du heter, men appen Google lens säger att det är ditt namn. Tänk att du kan vara i full blomning i oktober! Bra jobbat! Ängsnejlika, heter du visst också, enligt Wikipedia. Hur som helst blev jag glad när jag såg dig i dag.

Bild: Jörgen Auer
Och tänk att en vanlig tistel kan vara så här vacker. I alla fall på bild. För jag tycker nog att den är bra mycket finare på bild än i verkligheten. Enligt Google lens är det här en spåtistel och om den hittar jag information lite varstans. Jag väljer att citera vad sajten alltpåoland (allt på Öland) skriver om den:
"Spåtistel är ganska vanlig på kalkrik mark från Skåne till Uppland, men den kan också sällsynt påträffas längre norrut. Den växer på öppen torr mark i backar, beteshagar och alvar. Den är betesgynnad."
Om sajten har fel och det inte är en spåtistel så är det i alla fall en tistelart. Om just spåtistel står det vidare att den också har kallats stjärntistel.
Örtagården skriver på info@ortagarden att det finns sju tistelarter i Sverige (av 250 globalt).

Bild: Jörgen Auer
Och se här en sån fin fjäril som ännu fladdrar omkring i sin till synes bekymmersfria tillvaro! Google lens säger att det är en rovfjäril, men jag ställer mig tvivlande till det. Den här är större (54-61 mm) och har mörkare fläckar och borde därför klassas som en kålfjäril (vilket för övrigt dyker upp som ett andra alternativ till vad det kan vara för art. Båda hör till familjen vitfjärilar, berättar Wikipedia. Så är man osäker på vilken man ser av kål-, rov- och rapsfjäril så kan man alltid klämma i med att det ser väl alla att det är en vitfjäril.






 

Inga kommentarer: