tisdag 18 oktober 2022

Cirkusartist och brottare

Allhems Sportlexikon, del 3, 1951
Jag brukar roa mig emellanåt med att titta i gamla lexikon. Det har jag gjort under dagens regniga timmar också. Bland annat fann jag en gammal kraftkarl som jag inte skrivit om tidigare. För något eller några år sedan skrev jag om Calle Sven, minns jag. Men Hjalmar Lundin blev det ingenting om den gången. Det blir det nu. Du ser ju den utförliga text som lexikonet har om honom, men jag ville hitta något mer. 

Allhems sportlexikon
Wikipedia har en kortfattad text som nämner att Lundin flyttade till USA och efter avslutad brottningskarriär öppnade en biljardhall och även verkade som boxningstränare.
I den engelska versionen beskrivs svensken som en strongman som i några år var obesegrad champion i New York City. Det står också att han var född i Husby-Sjuhundra (Norrtälje kommun) och att han i USA började sin karriär som "jätte" på Ringling Brothers cirkus. Trots sin storlek beskrevs han som en snabb brottare. I januari 1908 besegrades han av världsmästaren Frank Gotch i Lowell, Massachusetts och 1937 gav han ut en bok om sitt liv: On the Mat - and off.
Via länkar kan man hitta mera uppgifter om honom och Gotch. På samlingssajten Classic Wrestling Articles (classicwrestlingarticles.worldpress.com) kan man se en artikel från 28 januari 1908, hämtad ur tidningen Rochester Democrat and Cronicle. Artikeln berättar om just den där matchen i Lowell, en match som gick i Operahuset och där Gotch alltså vann, detta efter två kast som fick svensken på fall.
En månad senare är det dags för revansch, i Hartford, Connecticut och om det mötet berättar Waterloo Semi Weekly Courier. Lundin vann matchen som gick i grekisk romersk stil.
En tredje match i maj samma år lockade 6 000 åskådare till Convention Hall, tyvärr står det inte i vilken stad, men The Auburn Citizen skrev om fighten (och hänvisar i sin tur till Kansas City Star). Gotch vann på nytt.
Brooklyn Eagle skrev en text om Lundin efter hans död, publicerad 9 april 1941.
Ex-Showman also noted as a wrestler, var rubriken och i artikeln nämns några av hans motståndare: George Rothner, George Hackenschmidt, Tom Jenkins, Stanislaus Zbyzko, "The Terrible Tur" Youssof och förstås Frank Gotch.
Efter karriären blev han brottningsdomare, matchreferent och brottaragent, skriver tidningen och nämner också hans bok 1937.
Eskilstuna kommun har en text om Hjalmar Lundin på sin historiska samlingssajt Eskilskällan, eskilskallan.eskilstuna.se och visaren ett studiofoto på honom, taget i USA av The Horner Studio. Texten handlar om en dramatisk brottningsmatch i Eskilstuna omkring år 1900. Den tilldrog sig i ridhuset och det var Lundin som mötte helsingborgaren Ahlberg. Den senare var den bättre brottaren av de två och lyckades till slut kasta Lundin, och det med sådan kraft att svenskamerikanen bröt fyra revben! Trots det dömdes Lundin som segrare, fastän han måste bäras ut! Stor skandal och uppretade åskådare, förstås.
Svenskamerikanska tidningen Vestkusten hade en hyllningsartikel om den starke svensken Hjalmar Lundin i samband med hans 70-årsdag 1940. Tidningen återgav en anekdot från 1893 i Stockholm då en stor pianoflygel skulle flyttas på Stockholms slott. Självaste kungen, Oscar II var intresserad åskådare och gjorde stora ögon när han vid ett tillfälle fick se hur flygeln vid ett tillfälle vilade på en enda mans axlar. Just det, det var Hjalmar Lundin.
Kungen komplimenterade atleten för dennes kroppskrafter och gav honom dessutom en 50-kronorssedel! Det var mycket pengar på den tiden och enligt texten hjälpte den pengen Lundin över Atlanten redan kommande år.
Hjalmar Lundin var född 22 september 1870 och avled 4 augusti 1941.

Inga kommentarer: