söndag 16 oktober 2022

En överraskande söndag

Bild: Jörgen Auer
Söndagen bjöd på överraskningar vad vädret beträffar. Hos mig var det i alla fall inte världens allra soligaste morgon. Men förmiddagen tog sig och jag hade riktigt skapligt väder på en promenad. Om jag skulle ta och gå riktigt långt efter fikat, peppade jag mig själv och nickade till svar ungefär här vid åkerdiket norr om Uljebergs säteri. Men först fika.

Bild: Jörgen Auer
Och rätt som jag höll på att ta på mig skor och ytterkläder för ett par timmars vandringsmotion kom både regn och blåst. På en gång, bara. Utan förvarning. Till och med åskan hälsade på och det var ett jäkla oväder en timme. Så jag fick ta av mig igen och satte mig i tv-soffan för att se LHC:s damer spela ishockey borta mot Luleå. Tredje och sista perioden såg jag. Luleå vann med 3-1.

Bild: Jörgen Auer
Men, ser man på! Regnet upphörde, vinden mojnade, solen kom åter och jag ut förstås. Inte för någon längre promenad, maten stod på spisen och ute var det så blött och skitigt på grusvägen. Men för att dokumentera.

Bild: Jörgen Auer
Riktigt vackert var det ändå. Med ett fantastiskt ljus. Sånt där som konstnärerna skulle ha älskat. Och eftersom jag älskade det så är jag väl konstnär, jag också.

Bild: Jörgen Auer
En kraftig regnbåge syntes också. Fast båge? Nej, från min position syntes det bara som en kraftig början till båge, nästan som vore det ett mycket grovt och grant färgat träd någonstans bortanför Uljeberg, åt Skonberga till.

Bild: Jörgen Auer
Jag flyttade mig hundra meter för att försöka få mer av den färgade tavlan, men bågen tenderade att avta. Tänk om det den här gången finns en skatt där färgen går ner i marken, tänkte jag och lyckönskade någon i Vikingstad. I så fall kanske det står i Corren i morgon vem som fann den.

Bild: Jörgen Auer
Nej, så häftigt, tänkte jag vid en titt bortåt Mantorp till. Molnen verkade villigt lämna mera utrymme för solen som hängde som en kvartslampa nära nog rakt ovanför samhället och spred strålar åt alla håll. De av regnet genomdränkta hästhagarna på Uljeberg behövde torka. Frågan är om de är torra i morgon  bitti när hästarna kommer ut igen efter en förhoppningsvis god natts sömn.

Inga kommentarer: