torsdag 13 april 2023

Vacker fasan på vägen

Bild: Jörgen Auer
En sån tur att jag körde extra försiktigt i dag. Så sakta att jag till och med stannade för att släppa fram den här vackra fasanen som sakta kom gående, nej, lunkande över vägen vid Skölstad, Vikingstad. Den tog sig till och med tid att se sig omkring där på vägen. En gång tittade den på min bil men verkade inte bekymra sig över skillnaden i storlek. Du får vänta biljävel, här kommer jag, var attityden.

Bild: Jörgen Auer
På Wikipedia läser jag att fasanen ursprungligen kommer från södra Asien och att dess vetenskapliga namn är Phasianus colchicus. Fågeln på bilden är en hane, honan är grå. Den här tuppen visar en tydlig vit halsring och är  således av torquates-typen från Kina. Fasanen infördes till Sverige på 1700-talet till slottsmiljöer, och har sedan förvildats. Det är inte ovanligt att se fasaner i parker och trädgårdar. Jag hade flera gånger fasaner i trädgården när jag bodde inne i centrala Mantorp. Fin fågel att se. 

Bild via Svt
I kväll var det också säsongsslut för Antikrundan i Svt. Tråkigt, för jag gillar programmet, även om jag tycker det är tjatigt med frågeställningen: tror du att den har nåt värde, då? Frågan är jobbig eftersom den tillfrågade så gott som alltid svarar: jag har inte en aning. I kvällens sändning från Virserum var det visserligen en man som tog i ordentligt och gissade att hans tavla av Ludvig Frid var värd 200 000. Det var den inte, "bara" 50 000. Vad den här tavlan på bilden är värd, minns jag inte. Men jag minns att den troligen föreställer sångerskan Kristna Nilsson (1843-1921). Hon dök för övrigt upp även som trolig före detta ägare till en fin portfölj med monogrammet KN. 

Inga kommentarer: