lördag 13 maj 2023

Från Drögen till Vasarna

Bild: Jörgen Auer
Jag var uppe tidigt. Men den här bilden från Staviken i Drögen är inte tagen i ottan, utan kvart över nio. För den som inte vet var sjön Drögen är belägen kan jag berätta att den ligger såväl i Linköpings kommun som Kinda kommun. Men Staviken och Bäckhult där jag brukar hålla till tillhör Kinda.

Bild: Jörgen Auer
Hur många gånger jag har fotat härifrån är svårt att svara på. Men oräkneliga är sanningen nära.

Bild: Jörgen Auer
Jag är ingen vän av kanadagäss, men om man bara ser dem måste man ändå medge att de är fina. Det är bara det att deras förskräckliga skitande inte passar i mänskliga miljöer. Schas! Se så! Iväg!

Bild: Jörgen Auer
Se så det skimrar gyllene i södersluttningar! Det är primula veris, gullvivan som lyser och hälsar våren välkommen. Den här medicinalväxten har kallats många namn, bland annat Sankte Pers nycklar, Jungfru Marie nycklar, eller bara majnyckel.

Bild: Jörgen Auer
I Stora Bäckhult (som inte är så stort) växer den här fina och mycket gula forsythian. Lägg märke till hur bra östgötaflaggan gör sig mot busken. Jag tillbringade fredagsnatten i huset för att klippa gräs på tomten både fredag kväll och lördag förmiddag. Men vid lunchtid drog jag iväg.

Bild: Jörgen Auer
Jag ämnade mig till Vadstena och kom dit också. Det var lika vackert som alltid och jag åt en god lunch på Rådhuskällaren (fläskfilé Oscar med kräftstjärtar och sparris) innan jag tog en kort promenad till slottet. I slottsparken (den heter väl så?) var det grönt och skönt- Lugnt också, konstigt nog för det var gott om folk i stan, ditlockade av Vadstenamässan på slottet. Ja, och av den sköna miljön, förstås.

Bild: Jörgen Auer
Slottet ja. Jag tog bild på det så fort jag såg det. En man intill mig böjde sig som jag över blomsterprakten för att föreviga 1500-talsslottet. Nu blir slottet ännu finare, sa jag. Han log fånigt, men svarade inte och det var uppenbart att han inte förstått mig. Ach, da bist du, Helmut, hördes en röst skrattandes säga och min efterapare svarade på samma tyska: doch. Jag nickade åt dem båda och log.

Bild: Jörgen Auer
Så klev jag över vallgraven och trädde in i slottet. Murarna skänkte skugga denna varma dag och svalkade besökare på mässan. Men inne på borggården var det om möjligt ännu varmare än utanför, vinden kom ju inte åt alls. Det gjorde inte mig så mycket för jag var ingen vanlig besökare på företagsmässan, utan hade endast ett mål. Att köpa Eva Mattssons bok Vasarna i Vadstena. 

Bild: Jörgen Auer
Tyvärr hade Eva precis gått när jag anlände och mässan var slut. Stängde klockan 15. Men medan man packade ihop sa en man att några böcker fanns kvar och undrade om jag ändå ville köpa en. Absolut, sa jag. Och här är den. Med delar av slottet i bakgrunden. Jag la ut en liknande bild på Facebook och fick ett gillande av Eva Mattsson och kommentaren: Så snyggt.
Tack, Eva. Boken verkar kanon. 

Inga kommentarer: