söndag 28 maj 2023

Lettland roligast i VM

Bild via SVT
Tyvärr räckte inte Tyskland riktigt till i hockey-VM-finalen mot Kanada utan det blev tråkig seger för kanadensarna. Tråkig för att jag tycker det hade varit roligt om tyskarna hade tagit sitt första guld. Men silver var starkt, det också av ett Tyskland som ju även besegrade USA i kvartsfinalen.
Desto roligare var det att det blev en historisk första VM-medalj för Lettland som vann mot USA i bronsmatchen (se bilderna) efter 4-3 i sudden death. Segermålskytt blev nummer 94 Kristian Rubins, killen som bara gjort två mål på hela säsongen tidigare. I bronsmatchen svarade han både för kvitteringen till 3-3 och "medaljmålet" 4-3.

Väldigt kul för Lettland och för ishockeyn, tror jag. Laget, liksom Tyskland, visade att det går att rubba de sedvanliga medaljaspiranterna Kanada, Sverige, Finland, Tjeckien. Lettland var oerhört nära att sno finalplatsen för Kanada, men tappade den ledning man hade i semifinalen och kanadensarna ökade trycket i tredje perioden och vände matchen, precis som i finalen där inte Tyskland orkade stå emot, eller slarvade bort sin chanser i sista perioden.
Sverige då?
Nej, förlust och uttåg ur turneringen redan i kvartsfinalen mot Lettland var inte bra. VM (och NHL) och Internationella Ishockeyförbundet måste tänka om. Det är klart att de bästa spelarna ska vara med i ett världsmästerskap. Men kanske måste svenska NHL-proffs också tänka om. Det borde vara en ära att få vara med i landslaget och självklarhet att tacka ja. Man undrar ju hur många svenska spelare som tackade nej till VM-spel. En handfull? Tio? Ett helt lag?
Å andra sidan kunde Kanada vinna VM-guld utan sina bästa.