lördag 6 maj 2023

Skönt att vara hemma

Bild: Jörgen Auer
Det var precis här, på utflyktsvägen mellan Kolmården och Norrköping som jag på hemvägen från en Finlandsresa stannade till en halv minut i morse för att njuta av utsikten. Ah, sa jag högt till mig själv, det är allt bra fint här vid Bråviken. Här hemma i Östergötland. Mitt Östergötland.

Bild via Svt
På tal om mitt och ditt så är Englands Kung Charles III krönt nu. Det skedde under lördagen i Westminster Abbey under en massa konstiga ritualer med påmantling, handpåläggning, bibelkyss och allt vad där nu var. Jag tittade en stund medan jag fikade och tyckte att det i alla fall var en massa färger och fint värre. Jag funderade över hur alla gästerna i kyrkan gjorde med toabesök. Reste de sig bara och gick iväg? Kanske tyst ursäktandes: Excuse me, I'm so very sorry, excuse me. I have to, you know. Eller höll de sig hela tiden? Allihop? Barn? Gamla?

Bild via Svt
Även Charles maka Camilla fick ståtlig krona på huvudet när hon strax efter makens kröning kröntes till drottning av England. Ja, sen orkade jag inte titta längre. Kanske var det en halvtimme jag såg. 

Bild: Jörgen Auer
I stället gick jag ut för att se om det hänt nåt i terrängen under den vecka jag har varit borta. Jodå, en hel del. De här fina pärlhyacinterna hade inte visat sig än när jag stack förra söndagen. Men nu!

Bild: Jörgen Auer
Alltså, den här blomman får jag olika svar på när jag söker på Google lens. Nagelört, eller draba?

Bild: Jörgen Auer
Och det här? Jag vet inte och litar inte på de olika förslag jag får på den nämnda blomsterappen. Här säger appen att det är Ranunculus occidentalis. Första gången. När jag zoomar in lite olika areor på bilden får jag andra svar: Potentilla neglecta (femfingerört), Linum campanulatum eller rentav en Cymbaria daurica. 

Bild: Jörgen Auer
Lite mer tror jag på att det här är vårlök. Men jag vet inte, Jag när i stället en förhoppning om att någon blomsteratlet ska hitta det här inlägget och berätta vad det egentligen är som jag fotat.

Inga kommentarer: