torsdag 4 maj 2023

Lite kort om en finsk resa

Bild: Fazer café
Två bröder Auer ser ut att må bra i farfars födelsestad Åbo. Och visst mår vi bra. Det gör man ju alltid efter en fikapaus. Även när det är morgon och klockan bara strax efter åtta.

Bild: Jörgen Auer
 Är man i Åbo och heter Auer är det klart att man på något vis måste fota Aura å. Och här kommer Åbo slott med på bild också. 

Bild: Crister Auer
Lika självklart är att man måste ta bild på Auragatan. Crister har en liknande bild.

Bild: Jörgen Auer
Ingen rast, ingen ro. Vi har ju bil med oss och transporterar oss snabbt mellan platserna i farfars spår. Nåja, snabbt och snabbt. På väg till Tammerfors höll man på med asfaltsläggning.    

Bild: Jörgen Auer
Imponerande, sa vi om det fina arenabygget Nokia Arena i Tammerfors, bland annat plats för Tapparas tappra ishockeyspelare.

Bild: Jörgen Auer
I de trevliga lokalerna i Vapriiki (fabrikerna) i Tammerfors finns flera muséer, inte minst inbördeskrigets eller frihetskrigets museum som vi var mest intresserade av eftersom farfar Nils Auer var med i dessa hemska strider 1918.

Bild: Restaurang Fifth Avenue Hämeenlinna
Från Tammerfors drog vi vidare till Hämeenlinna (Tavastehus) där dessa rader skrevs på Scandic city. I den här staden bodde farfar som barn och gick i skola. Vi åt gott på Fifth Avenue och hade som synes gott sällskap av självaste Marilyn Monroe.
Nu ska vi till fängelsemuseet för att se var farfars far Juho Kustaa Nieminen arbetade (han var fångvaktare). Sen sätter vi oss i bilen igen.

Inga kommentarer: