söndag 30 juni 2024

Vad tänkte Heidenstam på?

Bild: Jörgen Auer
Kusin Lennart ringde. Vi pratade sommar. Han sa att han med fru och ett annat par skulle gästa Motala senare i juli. Jag gillade det och föreslog att de absolut måste titta på den fantastiska utsikten över delar av Vättern från Verner von Heidenstams Övralid.
Där är den här julibilden tagen 2019 och så mycket utsikt ser man kanske inte på den. Men den är vacker ändå och jag minns att jag när jag tog den funderade över om den store författaren själv om kvällarna gick och tittade hur solen och de kraftiga järnlänkarna kunde te sig tillsammans. Hade han kamera med sig i så fall? Eller satt han bara på sin favoritplats och tänkte på nästa bok, på nästa diktverk, nästa vers, strof, mening, ord? Eller älskog?
Visste ni förresten att vi delar födelsedag, Verner och jag? 6 juli. Fast han var född 1859 och jag 89 år senare. 

Lite vinter, någon?

Bild: Jörgen Auer
Så här mitt i sommaren kan det kanske vara idé att visa några vinterbilder? Nej, va?. Dum idé. Men jag fullföljer den likaväl. Bilden är från Bäckhult, Fagerhult, Kisa. Eller som jag brukar kalla fastigheten - Bäckhult vid Drögen. Här har familjen Auer tillbringat många somrar och fortsätter göra så eftersom dottern Rebecka numera är ägare.

Bild: Jörgen Auer
Vintern i Bäckhult kan vara riktigt så där råkall så att man hackar tänder ett par dygn efteråt. Så här ser sjön Drögen ut iklädd is och snö. Orrholmarna ligger därute och väntar på vår och värme.

   Bild: Jörgen Auer
Och så här kan de glest växande björkarna visa vägen ner till Staviken. De lever ett ganska farligt liv under vår- och höststormar. Men de är fina. Precis som hela sjön och området. Mellan björkarna skymtar en ganska hög bergskam. Inte alltid så lätt ta sig över. Särskilt inte vintertid.

Bild: Jörgen Auer
Bäckhult verkar större från grannens utsikt. Men så heter den gamla gården också Stora Bäckhult. Och med den här vyn kan man tro att det rör sig om en hel by. Ja, på sätt och vis är det väl också så med de sommarkåkar som existerar på gårdens 34 hektar.  Men de är inte utspridda, utan samsas på betydligt mindre område, jag gissar på fem, sex hektar.
Bild: Jörgen Auer
Som kontrast till första bilden visar jag ungefär samma vy en sommarkväll i Bäckhult. Orrholmarna har fått sin vår och värme. Märkligt nog ser det ut som att isen och snön är där då också. 

Bild: Jörgen Auer
Som avslutning en dansande älva på Drögen en tidig och underbart disig julimorgon 04:52. Året var 2022. Jag har inte sett henne sedan dess, men lovar hålla utkik efter skönheten. Jag är ganska säker på att hon  kommer tillbaka. Juli är kanske älvans månad? Så lämpligt att vi går in i juli i morgon.

fredag 28 juni 2024

Vida vatten och livet

Bild: Mats Gustavsson
75 år gammal, snart 76, sitter jag vid Bråvikens strand och stirrar ut över vattnet. Visserligen bara för någon minut, ändå hinner stora delar av mitt liv flyta förbi och ta sig vidare ut i Östersjön eller var nu tankar och minnen tar vägen.
Jag funderar över min 75-åriga färdväg. Hur den började i Styrstad på Vikbolandet och fortsatte till Ljura i Norrköping, sedan Linköping, Famagusta (Cypern), Norrköping, Trogir (i dåvarande Jugoslavien, Kroatien i dag), Linköping, Mantorp.
Ljuraskolan, De Geergymnasiet, Linköpings universitet (Informationsteknik och pedagogik). Nej, någon universitetsexamen blev det inte. Jag läste inte färdigt utan hoppade av och fick jobb på tidningen Corren (Östgöta Correspondenten) i stället.
Några sommarjobb flyter förbi. Domus Möbellager, Konsums livsmedelsbussar, ICA Essve finlager och naturligtvis jobben som vaktmästare och förrådsarbetare på LiN (Lasarettet i Norrköping). 
Familjen: hur jag träffade Inger på Frimis i Linköping, fick rara barnen Rebecka, Pernilla och Martin. Hur snabbt de åren verkar ha gått.  Ungefär som att vi skickade äldsta barnet till skolan en måndag och på fredagen i samma vecka tog yngsta barnet studenten. Ändå skiljer det åtta år mellan dem!
Jobbet som journalist: världens bästa och roligaste jobb. I alla fall hade jag kul. Fick många gånger skriva vad jag ville. Lätta saker på ett lättsamt vis. Gärna med stänk av humor.
Resa fick jag göra också. Norden, Tyskland, Holland, Cypern, Lettland, Ryssland, USA, Spanien. Visst har jag varit i fler länder, men då var det privata resor. Som Kina. Att gå på kinesiska muren är till exempel ett kärt minne.
Östergötland runt har jag åkt gång efter annan med Correns fotografer. Fyra eller fem gånger åkte vi på veckolånga reportageresor på moped, en gång roddbåt på Göta kanal från Mem till Motala, ett år blev det cykel, ett annat år kanadensare från Stångåns källa till Linköping. Plus ett antal resor med husbil. Jag älskar Östergötland.
Så jäkla skoj vi hade. Fast det var hårt och stressigt jobb också. Vi var ju tvungna att hitta något att skriva och fota om. 
Skratt och leenden har följt min väg genom åren. Jag är och förblir en positiv människa och har träffat så många andra i samma anda. Man söker sig väl till likasinnade, tänker jag. Visst, jag erkänner att det också funnits en massa flams och trams i mitt liv, men hellre det än pessimistiska tongångar.
Hm. Jag undrar vad det är med vida vatten som får mig att tänka så mycket? Är det längtan bort? Eller hem? 

Härlig resa vid Bråviken

Bild: Jörgen Auer
Färjan mellan Vikbolandet och Kolmården, eller rättare sagt mellan Skenäs och Säter tar 20 minuter. En fin färd när det är så soligt och varmt som under onsdagen.

Bild: Jörgen Auer
Resans mål var Nävekvarn. Premiär för mig, dock inte för mina reskamrater Mats och Berit Gustavsson från Norrköping.

Bild: Jörgen Auer
De tassade lätt omkring på skogsstigar och klipphällar och visade mig de sköna områden som omger Sörmlandsidyllen.

Bild: Jörgen Auer
I och för sig kan man väl påstå att jaha, så här ser det väl ut på många semesterorter längs Östersjökusten. Marina, camping, bad, promenadleder, glasskiosk,  restaurang.
Men Nävekvarn har mer att erbjuda.

Bild: Jörgen Auer
Som en ännu verksam Folkets Park. Trevligt. 19 juli blir det dansbandskväll med Jive. 10 augusti Björn Rosenström och Det jävla bandet och sommarens höjdpunkt 23 augusti med En jäkla massa schlager med Magnus Carlsson och Linda Bengtzing.

Bild: Jörgen Auer
Och här finns ett naturreservat, museum och mycket annat. Under vårt besök var det konstutställning med verk av Birgit Bergfelt och Kerstin Nordh. Birgit var glad över besöket. Ungefär 800 personer bor i Nävekvarn, bland dem de två utställarna.

Bild: Jörgen Auer
Inte lika trevligt var att se några skarvar. Men de har naturligtvis rätt att leva, de också. Men jag gillar dem inte, pga av deras fullkomliga nedskitande av små öar och hällar.

Bild: Mats Gustavsson
Det är nåt visst med vatten. Till och med att bara sitta och titta på det känns speciellt. Här har vi förflyttat oss till Östergötland och Marmorbruket.

Bild: Jörgen Auer
Och detta är resans värdpar: Berit och Mats Gustavsson. Tack för trippen.

Bild: Jörgen Auer
Och för promenaderna, förstås. Fast egentligen var det enligt mitt tycke för varmt för motion. Och för lite skugga.

Bild: Jörgen Auer
Som avslutning åkte vi till Brostugugölen nära Åby där Berit och hennes syster hyr en liten stuga. Hon räfsade bort lite skräp från vattnet innan Mats och hon badade. Det var 24 grader i vattnet.

Bild: Jörgen Auer
Torsdag morgon förstod jag tidigt att det åter skulle bli en solig dag. Fredagen lär inte bli lika varm. Skönt.

onsdag 26 juni 2024

Skön kontrast till röntgen

Bild: Jörgen Auer
Var på Röntgen i Motala i dag för en datortomografiundersökning av bröstkorg och buk. Det är då man får kontrastvätska in i kroppen.
En väldig kontrast till det besöket var en vacker och varm promenad på Råssnäsudden halvtimmen före sjukhusvistelsen. Det luktade gott (tång) om Vättern och jag njöt i fulla drag (andetag).

Bild: Jörgen Auer
Badsugen blev jag också, men hade inte riktigt tiden för ett dopp. Jag skulle ju strax visa upp min kropp.

Bild: Jörgen Auer
Alltså, promenaderna på Råssnäs blir alltid lite extra. Även om det kan blåsa snålt på vintern. Nu i sommartid och rådande värme: underbart.
 
Bild: Jörgen Auer
Vilken läcker båt! Kände mig bara tvungen att fotografera den. Någonstans inom mig bor en längtan att få äga en sådan båt och åka på semester i den. 

Bild: Jörgen Auer
Ja, ja, en gång till. Men nu i sällskap med andra båtar. Långt i bakgrunden ses Motalabron på riksväg 50.

Bild: Jörgen Auer
Hemkommen var jag trött och vilade i trädgården en stund efter sen lunch. Dock var jag vaken när jag tog den här selfien. Sen läste jag några kapitel i Björn Gidstams enormt fina bok Östergötland, Kulturlandskap i bild (utgiven 1996) innan det blev dags för EM-fotboll 21:00 (Danmarks match mot Serbien).
Och nu läggdags. Patiens, alltså.
Men efter det blir det läggdags.

tisdag 25 juni 2024

Till sängs med hästpolo

Bild ur Nordisk Familjeboks sportlexikon 1941

God natt. Jag går till sängs med en bok nu. Gör det med del 4 av 6 i Nordisk Familjeboks Sportlexikon, utgiven 1941.
Del 4 avhandlar sporttermer, i idrottsliga sammanhang frekvent använda ord kring idrott och hälsa. Här står om världsmästare, europamästare, svenska mästare, nordiska mästare, ledare. Det finns förklarande texter om olika idrotter, redskap, bemärkta människor inom varje på den tiden förekommande sport.
Äh, nu börjar jag läsa.

söndag 23 juni 2024

Bäckhult i några bilder


Bild: Jörgen Auer
Bara några bilder från Bäckhult under midsommarhelgen.

Bild: Jörgen Auer
Det finns många Bäckhult i Sverige, det här ligger i Kinda kommun i Östergötland, alldeles intill sjön Drögen. Den här tidiga morgonbilden togs på söndagen klockan 03:30.

Bild: Jörgen Auer
Och den här soliga vid 20-tiden samma dag

Bild: Jörgen Auer
Den här är inte tagen i Bäckhult, men väl i närheten. Från Ulrikavägen i söder, invid Mörkviken och naturreservatet där.

lördag 22 juni 2024

Midsommar att minnas

Bild: Jörgen Auer
Midsommar. Ett vackert svenskt ord som får många att längta efter sommar, lata dagar, god mat, vänskap och kärlek.

Bild: Jörgen Auer
Men midsommarhelgen kan för några andra påminna om misshandel, våldtäkt, mord, drunkning, fylla och för alltid ledsamma och sorgliga tankar.
Årets midsommarafton kommer jag att minnas för min mages skull. Magen mådde inte bra. Inte för att jag druckit för mycket, nej jag drack ingen alkohol alls. Jag åt inte heller eftersom jag hade magknip hela dagen, så pass att det kändes och värkte i magmusklerna.
Och inte kunde jag sova. Men bilden från 03.20 blev fin. Drögen låg stilla. Sov kanske. Himlen hade klätt sig i randigt. En gul och orange kjol och till det en topp i ljusblått och grått. Den tidiga morgonen välkomnade mig med en närmast överväldigande och mäktig tystnad. 
I den tystnaden gick jag in och sov två timmar. 

fredag 21 juni 2024

På besök i Veta kyrka

Bild: Jörgen Auer
Det här är Veta kyrka i Mantorp, vars äldsta del uppfördes redan i slutet av 1100-talet och som byggts på och till ett flertal gånger. Inne i kyrkan finns en mängd medeltida kalkmålningar, huvudbanér, inventarier, vackra fönster, precis som det brukar vara i svenska kyrkorum.

Bild: Jörgen Auer
Det här är taket i predikstolen från 1689 som är placerad i skärningspunkten mellan det medeltida kyrkorummet i  öster och kyrkorummet från stormaktstiden åt norr.

Bild: Jörgen Auer
Det finns så mycket att titta på i de flesta kyrkor. Inte minst imponerande vapensköldar och huvudbanér. Färgrika och glittriga. Och ålderdomliga.

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer
    Kalkmålning från medeltiden.

Bild: Jörgen Auer
Sommartid är många kyrkor öppna för besökare. Så är det med Veta också. Och som inte det vore nog så har man den här veckan haft ett sommarkafé öppet i församlingshemmet och dess trädgård mitt emot kyrkan. Så även nästa vecka, tre timmar om dan. Passa på.
199 kyrkor i Östergötland och norra Småland håller sommaröppet, vilket kan läsas om i en skrift som svenska kyrkan låtit publicera och som finns att hämta hos församlingarna.

onsdag 19 juni 2024

Fint och lugnt i Söderköping

Bild: Jörgen Auer
Besökte Söderköping i dag. Fin liten stad som jag mycket väl kan tänka mig att bo i. Vad jag gjorde där? Turistade, vilket betyder gick en massa steg, åt mat, fikade, tittade på folk. Fotade.

Bild: Jörgen Auer
Det råder ett lugn i Söderköping som jag gillar.

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer

tisdag 18 juni 2024

I skogens tystnad

Bild: Jörgen Auer
När tystnad råder i skogen, när det är så tyst att ingenting annat hörs än växtlighetens susning och mina egna hjärtslag och kanske en fågel eller två, ja då trivs jag som allra bäst. Då tänker jag, då lever jag. Då är jag.

måndag 17 juni 2024

Genomskinlig och fin

Bild; Jörgen Auer
Zygaena purpuralis. Genomskinlig och fin. Sågs i Bäckhult i dag. Men  är det verkligen en sådan fjärilsart, en timjanbastardsvärmare, som appen google lens påstår? Enligt naturhistoriska riksmuseet, nrm.se förekommer den i Norden endast sällsynt i Danmark, men saknas i övriga Norden. Men Bäckhult ligger i Norden, vad jag vet. I Kinda kommun vid sjön Drögen. Om det inte är en timjanbastardsvärmare skulle det kunna vara en klubbsprötad bastardsvärmare, zygaena minos, de liknar nämligen varandra, säger en text hos nrm.se.
Inte nog med det, på artfakta.se står att den här klubbsprötade arten har en släkting,  zygaena osterodensis, smalsprötad bastardsvärmare och det kan vara svårt att se skillnad på de här. Även för specialister. "Helt säkra artskiljande karaktärer finns endast i genitalierna hos fjärilarna." Dock ser tydligen larverna olika ut.
 
Bild: Jörgen Auer
Efter att ha tagit del av den här informationen är jag beredd på att ompröva min tro på och tillit till google lens. Jag tror inte att det här är varken timjanbastardsvärmare, klubbsprötad bastardsvärmare eller smalsprötad bastardsvärmare. Jag har inte en anings aning om vad det är jag har sett, men vill väldigt gärna veta. Vet du, hör av dig. 
Eller så kan jag höra med artdatabanken.

söndag 16 juni 2024

Tittade på regn

Bild: Jörgen Auer
Har varit i Bäckhult vid Drögen i dag. Gissa vad jag gjorde? Just, tittade på regn samt gick en kortare promenad och fotade, 
Mer? Pratade med Cecilia samt med Britt och Bengt. Såg Kennet, Anna och Jerry samt ett rådjur.

lördag 15 juni 2024

Kunde varit värre

Bild: Selfie
Så kan det gå. Ja, nu vet jag. Satt och halvsåsade vid köksbordet och halkade till med ena armbågen så att den åkte ner från bordet och tog med sig huvudet i fallet. Det var bara det att bordet var i vägen och stoppade skallfallet. Och kinden slog i bordskanten.
Det kunde ha blivit mycket värre.
Gjort i dag, annars?
Köpt regnkläder på XXL i Tornby, Linköping, gått fyra kilometer, ätit, fikat, sett EM-premiären i fotboll mellan Tyskland och Skottland. Tyskarna imponerade stort och vann med 5-1. De kan mycket väl ta hem mästerskapet som spelas just i Tyskland.

torsdag 13 juni 2024

Vi bligade på varandra

Bild: Jörgen Auer
Vilken härlig färgteckning på 2272! Men ser hon inte lite mer än nyfiken ut? Arg? Eller bligar hon på mig för att hon undrar vad jag står och glor på?

Bild: Jörgen Auer
Inga promenader är så sköna som de lantliga. Dagens långpromenad företogs i Östra Tollstad där det blev fem kilometer. Lägg till det tre kilometer på morgonen och två på sena eftermiddagen. En mil. Bra jobbat, Jörgen!

Bild: Jörgen Auer
Det finns så mycket att se i naturen. Stort som smått. Gul fetknopp kan sannerligen lysa upp omgivningen.

Bild: Jörgen Auer
Jag plockade på mig en stor bukett av allsköns blommor. Brudbröd, åkervädd, smörblomma och lite senare tillkom blåklint, backnejlika och bergsyra (enligt appen Google lens).
Just det. Det blev en bukett Rödklöver också. Så fint!

Bild: Jörgen Auer
Se så fint. En klart underskattad skönhet. Hoppas bara att den står sig bra inomhus också. Annars får jag plocka något annat.