måndag 17 juni 2024

Genomskinlig och fin

Bild; Jörgen Auer
Zygaena purpuralis. Genomskinlig och fin. Sågs i Bäckhult i dag. Men  är det verkligen en sådan fjärilsart, en timjanbastardsvärmare, som appen google lens påstår? Enligt naturhistoriska riksmuseet, nrm.se förekommer den i Norden endast sällsynt i Danmark, men saknas i övriga Norden. Men Bäckhult ligger i Norden, vad jag vet. I Kinda kommun vid sjön Drögen. Om det inte är en timjanbastardsvärmare skulle det kunna vara en klubbsprötad bastardsvärmare, zygaena minos, de liknar nämligen varandra, säger en text hos nrm.se.
Inte nog med det, på artfakta.se står att den här klubbsprötade arten har en släkting,  zygaena osterodensis, smalsprötad bastardsvärmare och det kan vara svårt att se skillnad på de här. Även för specialister. "Helt säkra artskiljande karaktärer finns endast i genitalierna hos fjärilarna." Dock ser tydligen larverna olika ut.
 
Bild: Jörgen Auer
Efter att ha tagit del av den här informationen är jag beredd på att ompröva min tro på och tillit till google lens. Jag tror inte att det här är varken timjanbastardsvärmare, klubbsprötad bastardsvärmare eller smalsprötad bastardsvärmare. Jag har inte en anings aning om vad det är jag har sett, men vill väldigt gärna veta. Vet du, hör av dig. 
Eller så kan jag höra med artdatabanken.

Inga kommentarer: