fredag 21 juni 2024

På besök i Veta kyrka

Bild: Jörgen Auer
Det här är Veta kyrka i Mantorp, vars äldsta del uppfördes redan i slutet av 1100-talet och som byggts på och till ett flertal gånger. Inne i kyrkan finns en mängd medeltida kalkmålningar, huvudbanér, inventarier, vackra fönster, precis som det brukar vara i svenska kyrkorum.

Bild: Jörgen Auer
Det här är taket i predikstolen från 1689 som är placerad i skärningspunkten mellan det medeltida kyrkorummet i  öster och kyrkorummet från stormaktstiden åt norr.

Bild: Jörgen Auer
Det finns så mycket att titta på i de flesta kyrkor. Inte minst imponerande vapensköldar och huvudbanér. Färgrika och glittriga. Och ålderdomliga.

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer
    Kalkmålning från medeltiden.

Bild: Jörgen Auer
Sommartid är många kyrkor öppna för besökare. Så är det med Veta också. Och som inte det vore nog så har man den här veckan haft ett sommarkafé öppet i församlingshemmet och dess trädgård mitt emot kyrkan. Så även nästa vecka, tre timmar om dan. Passa på.
199 kyrkor i Östergötland och norra Småland håller sommaröppet, vilket kan läsas om i en skrift som svenska kyrkan låtit publicera och som finns att hämta hos församlingarna.

Inga kommentarer: