söndag 2 juni 2024

Vad kan hjälpa IFK Norrköping?

 "Vi måste göra något annat", säger IFK Norrköpings tränare efter förskräckliga 1-5-förlusten i Uppsala mot Sirius och syftar på det sätt IFK hittills försökt spela i fotbollsallsvenskan.

Ja, det tror fan det.

Försvarsspelet så här långt, tolv omgångar in på serien, har varit och är under allsvensk nivå. Så är det. Och man undrar hur det kan vara så illa. Varför inte studera hur motståndarna gör? Ta efter. 

Sen kan jag inte med det där lugnet tränare Alm visar efter varje förlust. Visa lite känsla, var arg, förbannad, ledsen, våga kritisera dina egna spelare.

Lagets normalt bästa spelare, lagkaptenen och klubbikonen Christoffer Nyman tar heller inte i i sina analyser av förlusterna, utan konstaterar lugnt att det här var inte bra, vi gör inte det vi ska, så här illa får det inte se ut. Ungefär vad alla spelare säger 

Nähä, och vad gör ni åt det? Har ni efter varje förlust ändrat något för supportrarna synbart i ert spelsätt? Nej.

Har Nyman, hur bra han än kan vara när han väl får hjälp framåt egentligen de rätta ledaregenskaper som en kapten bör ha? Tvivlar på det.

Vem eller vad kan få till rätt inställning inför varje match i den här upplagan av IFK?

Jag tror att IFK måste lyfta på varje sten nu under sommaruppehållet, rannsakningens tid. Klubben får inte vara rädd för att lyfta undan både spelare och ledare om det är vad som behövs och tacka för den tid som varit. Nu räcker det. 

Det gäller i högsta ledning såväl som i spelartrupp.

I truppen undrar man över förvärvet från Brommapojkarna Amadeus Sögaard. Vad har han gjort eller inte gjort i IFK som gör att han får så lite speltid? Han var ändå respekterad mittback och lagkapten i BP. I sin nya klubb är han ingenting! Bråkar han med tränaren? Med de andra spelarna? 

Jag hoppas att tidigare långtidsskade Jacob Ortmark är tillbaka på planen när allsvenskan startar igen. IFK behöver fler än Arnor Traustason på mitten som kan hålla i bollen samt förse Nyman och Prica eller Ture Sandberg med rätt bollar.

Sandberg ja. Är det inte dags att Alm låter fler ur det yngre och framgångsrika gardet får känna på allsvenskt spel?

Några försvarsspelare, kanske.

Inga kommentarer: