torsdag 13 april 2017

Lite påsk i Gamla Uppsala

 Bild: Jörgen Auer
Gamla Uppsala kyrka har en intressant historia. Det anar och förstår man, trots att man aldrig har varit där förut. Märkligt att jag inte har tagit mig tid att åka hit tidigare. Men nu har jag i alla fall besökt kyrkan och mer därtill.

 Bild: Jörgen Auer
Den nuvarande kyrkan byggdes redan på 1100-talet som en stor korskyrka och blev den första domkyrkan i Uppsala. Kyrkan brann dock på 1200-talet, varefter man lät resa en ny, trots att det även byggdes en stor katedral i Östra Aros (nuvarande Uppsala). Gamla Uppsala kyrka har bland annat väggmålningar från 1200-talet. I kyrkan ligger bland andra Anders Celsius begravd.

Bild: Jörgen Auer
I kyrkan står en imponerande kista, troligen lika gammal som kyrkan och urgröpt ur en och samma ekstock, dessutom med sju lås.

 Bild: Jörgen Auer
Intill kyrkan ligger de mäktiga så kallade kungahögarna från 500-talet där man i dag inte riktigt vet vilka som ligger begravda. Antagligen var det, om inte kungar så i alla fall viktiga personer för sin tid.
Enligt Ynglingsagan begravdes kungarna Aun, Egil och Adils i Gamla Uppsala och en tolkning är att det är de som ligger i de tre största högarna. Men det är bara en tolkning och ingenting man har funnit belägg för.

 Bild: Jörgen Auer
Från högarna har man fin utsikt in mot Uppsala och just den där katedralen, domkyrkan. Även slottet syns tydligt från Gamla Uppsala där man förutom högar och kyrka kan titta på Gamla Uppsala museum.

Bild: Jörgen Auer
Snygg logga. Eller skyline.


Bild: Jörgen Auer
Och när man har tittat på allt gammalt är man antagligen hungrig. Då finns lunch att äta, liksom fika förstås, i Odinsborg.
 
Bild: Jörgen Auer
Efter det är det dags att fira påsk.

Inga kommentarer: