måndag 3 april 2017

Om gamla och nya byggnader

 Bild: Jörgen Auer
 Körde genom Linköping i dag och kom förbi det som ska bli Valla Berså och insåg att byggnaden blir allt rundare och alt mer färdig. Inflyttning beräknas ske i höst. Intressant och tjusigt bostadsbygge i bra läge, även om jag helst sett att parkmarken bredvid kyrkogården hade fått vara orörd.

 Bild: Jörgen Auer
 Jag tänkte på hur annorlunda byggnad jag såg och fotograferade i lördags på väg till Västra Eneby och Kisa. Hur ålderdomlig och historisk ter sig inte den gamla ladan?  Det nu sneda taket, de slitna gamla tegelpannorna, de gråröda väggarna, väl hundra år. Troligen är byggnadens högra och timrade del långt äldre. Ska vi gissa på 200-250 år gammal? Undras om de som på den tiden såg byggnaden uppföras tyckte den var snygg och intressant? Eller bara funktionell? Bodde djur där? Byggdes den som förvaringsbod?

Bild: Jörgen Auer
En jämförelse med Valla Berså är både omöjlig och löjlig. Den senare ska ju bli bostäder och kan inte jämföras med en 250 år gammal uttjänad lada utan kräver en standard för vår tid och framtiden. Det blir säkert jättebra och efter en tid har vi vant oss vid åsynen. Bersåsynen. Jag är mot förtätning av staden, men för Valla Berså. 

Inga kommentarer: