söndag 18 juli 2021

Det var en annan tid

Ur Allhems Sportlexikon
Jag säger det igen och menar det: jag gillar att titta i gamla lexikon. Just det, precis som jag sagt många gånger tidigare. Den här gången är det dags att åter ta en titt i Allhems Sportlexikon i tre band, vilka jag råkar ha till hands hemma i bokhyllan. Kanske är det bilderna som lockar, kanske är det texten, kanske är det bara vetskapen om gamla idrottsresultat och "hjältebragder" som  får mig att njuta. Något är det.

Ur Allhems Sportlexikon
Allhems Sportlexikon utkom mellan 1948 och 1951 och är en härlig källa att bläddra bort sig i. Allhems Förlag AB var enligt wikipedia ett svenskt bokförlag verksamt i 50 år, mellan 1932 och 1982. Förlaget hörde hemma i Malmö och fick sitt namn genom Allas Veckotidning och Hemmets Veckotidning. På malmo.se får man veta att Allhem gav ut 771 titlar. Utöver sportlexikonet kan nämnas Slott och herresäten i Sverige, Svenskt konstnärslexikon samt inte minst de svenska landskapsböckerna, t ex Östergötland: ett bildverk.
.
Ur Allhems Sportlexikon
Även sportlexikonet är i många fall ett riktigt bildverk: se bara på det här uppslaget om bowling. Den stora bilden är från, som det står, ABC-turneringen 1947. Men var?
Jo, på bowlingheritage.com får man veta att ABC står för American Bowling Congress och att 1947 års turnering spelades på National Guard Armory i Exposition Park, Los Angeles. År 2003 ändrades byggnadens namn till Wallis Annenberg Building (se calisphere.org). 

Ur Allhems Sportlexikon
Tyvärr smutsas lexikonet ned av dåtidens tvivelaktiga och mossiga påståenden och rena påhopp, otänkbara i dag. Läs bara här Rit-Olas tecknade reportage från EM i friidrott i Oslo 1946. Rent förfärligt att ta del av. Synd, Rit-Ola, egentligen Jan-Erik Garland (1905-1988) var annars en erkänt skicklig och omtyckt serietecknare och journalist på Idrottsbladet och Dagens Nyheter. Han skapade bland annat serien Biffen och Bananen och utmärkte sig under andra världskriget som en av de främsta satirikerna av Nazityskland och Hitler. Han svarade också för åtskilliga politiska  skämtteckningar, presenterade i tidningen Se och Folket i Bild. Jan-Erik Garland hade även idrottat själv och blev svensk mästare i bandy med AIK 1931.

Inga kommentarer: