söndag 8 december 2013

Corren: Piraterna inget för Drügertzc

Speedway och Piraterna handlar den här krönikan om, publicerad i Corren 2008-11-06. Jag är oerhört imponerad av förarnas tålighet. Trots till synes svåra vurpor med inte så lite skador så sitter de snart upp på cyklarna igen och kör vidare. Smått otroligt! 
Det ska förstås sägas att i krönikan förekommande namn på förare, lag (utom Piraterna), samt regler i sporten är påhittade av författaren.

Speedway är en omtyckt sport. Det är tufft, det är fart, det är motorer, och våghalsiga omkörningar. Och tuffingar som kör. Enligt vad Cnorren erfar kan en av de tuffaste förarna, Zygmund Drügertzc, vara på ingång till svensk speedway.
Den tyske polacken har som senior aldrig tävlat i Sverige. Förra säsongen körde han för Riverside Moonlifters i England, Bygdöy Vikings i Norge, Bydgoszcz Blueberry Pickers i Polen, Togiatti Babusjkas i Ryssland, Espoo Nimikirjoitus i Finland, och Tallinn Esti i Estland. Han hade veckan full.
Det låter stressigt, men Drügertzc har betalt för att fara omkring och köra speedway. Han vill inte göra så mycket mer.
- Nej, det var en klubb som ville att jag skulle börja jobba på kansliet och vara ungdomstränare och sånt, men det ville inte jag. Jag vill bara köra. Meka får farsan göra.
Kan Piraterna från Motala vara ett alternativ?
- Ska jag vara ärlig, så... nej. Däremot lockar det lite att köra i nya tjeckiska ligan, också. Brno Legbenders betalar bra, och det skulle kunna gå om de kör samma kväll som Bydgoszcz för det är inte så långt emellan och om de bara startar två timmar senare så skulle jag kunna flyga direkt efter halva matchen i Polen och sen köra andra halvan av matchen i Brno.
Det låter lite väl stressigt?
- Njae, det är inte så farligt. Då är det större problem med det tjeckiska poängsystemet. Det bygger på det sammanlagda poängsnittet i Sverige, Finland,och Norge och beaktar man det så kommer jag över snittet 16,4 och måste då starta tre meter bakom alla de andra. Såna är reglerna där. Ungefär som i Estland, alltså, fast där är det fyra meter. Speedway är konstig sport, egentligen, men jag kan ju ingenting annat. Sen är det ju farligt också. I förra veckan bröt jag nacken i en strandbanetävling i Tyskland och förlorade ena armen på köpet. Men, det är bara att bita ihop och köra. Har du snus?

Jörgen Auer

Inga kommentarer: