söndag 22 december 2013

För 25 år sen

Ur Corren 22 december 1988
Den här dagen var naturligtvis det störtade flygplanet i Skottland dagen före en stor nyhet. Olyckan som visade sig vara ett terrorattentat krävde totalt 270 människors liv. 243 passagerare och 16 i besättningen dog samt 11 personer på marken. Efterspelet med politik på högsta nivå och rättsliga följder kom att kallas Lockerbieaffären. 
Att det var ett attentat råder inga tvivel om. Däremot finns det åsikter om bakgrund, utförande och skyldiga. Två libyska medborgare ansågs ha placerat bomben ombord och FN beslutade 1992 om ekonomiska sanktioner mot Libyen om inte libyerna utlämnades. Sju år senare, 1999, blev det en rättegång mot dem, den ene friades den andre dömdes till livstids fängelse. Dessutom tvingades Libyen betala 2,7 miljarder dollar till anhöriga till dådets 270 offer. 
Se även Svenska Dagbladet från i går. Den som vill läsa om en svensk koppling till Lockerbie - förutom passagerarna Bernt Carlsson, Elisabeth Svensson Mulroy och flygvärdinnan Siv Engström - kan läsa journalisten Anders Carlgrens blogg.

Inga kommentarer: