onsdag 25 december 2013

Två gamla Corren om LHC

Juldagen börjar lida mot sitt slut. Då lägger jag ut två gamla Cnorren om LHC. Fast kanske inte riktigt så som LHC brukar beskrivas i media. Den fösta publicerades i Corren 2006-12-02. Den andra 2008-09-11. Nu kommer de i repris.

På jakt efter flera LHC

Världen är inte som man tror. Inte ens Linköping, eller kunskapen om stan och dess idrott. Jag var i Sundsvall förra veckan och fick frågan vad LHC betyder.
Hemkommen sökte jag på nätet efter flera LHC. Jag fann bland annat en hockeyklubb äldre än Linköpings stolthet. Lausanne HC i Schweiz grundades redan 1922. I år spelar NHL-veteranen Jesse Belanger där och i laget har bland andra flerfaldige ryske världsmästaren Slava Bykov spelat, liksom svenske målvakten Thomas Östlund.
I Australien finns också ett LHC. Lourdes Hill College, en katolsk flickskola. I Holland hittade jag LHC Consulting, i Pakistan Lahore High Court. Åh, det finns många LHC: London Hazards Centre, Louis Hartlooper Complex - ett kulturcentrum i Utrecht, Landsforeningen mod Huntingtons Chorea i Danmark, LHC är även den internationella förkortningen för flygplatsen i Caballococha i Peru. Och så finns ju Bjärreds LHC, ett skånskt landhockeylag. I Tyskland finns Lausitzer Handballclub, Cottbus.
Boinc LHC, hittade jag också och trodde att pucken studsat fel. Men fick klart för mig att det handlade om ett annat LHC: Es gibt wieder neue Arbeit bei LHC, stod det. Large Hadron Collider är en partikelaccelerator som byggs vid CERN, europeiska organisationen för atomfysik i Schweiz, och ska stå klart 2007. Med LHC kommer forskarna att kunna krocka blykärnor med en aldrig tidigare uppnådd energinivå. En vanlig atomklyvning i ett kärnkraftverk är som en fjärt i jämförelse.
Det lät så skrämmande att jag avslutade min vandring på nätet med att lyssna på LHC, Les Horribles Cernettes, ett rockband från just CERN som sjunger om atomer och protoner. Bandet har en egen fanclub. Welcome to the first (and yet only) LHC fan club in the world, stod det.
Det stämmer väl inte?
JÖRGEN AUER


LHC snurrar allt snabbare

Väldigt mycket snack om LHC i dagarna. Ännu mer blir det. Snart börjar det accelerera och snurra på i allt snabbare takt. Men frågorna hopar sig. Hur ska det gå? Kommer vi att klara oss kvar? Försvinna?
Domedagsprofetiorna avlöser varandra likt reklamblad gör i brevlådan. Man vill inte ha dem, men får dem ändå. Ekonomin? Vad kostar inte allt? Här handlar det om enorma summor. Vi pratar miljarder.
Men stopp, stanna, vänta nu. Snackar vi om samma LHC?
Nej, nej, nej. Inte Linköpings HC. Där är man fortfarande bara på miljonnivån. Småpotatis i jämförelse. Nej, jag talar om Large Hadron Collider, den 27 kilometer långa acceleratorringen vid Cern utanför Genève där man tänker sig att återskapa Big Bang, det som nutida forskare tror skapade det klot vi lever på och de förutsättningar som gör det möjligt för oss att leva här.
Fast - det finns andra forskare som hävdar att svarta hål kan uppstå när man låter partiklar susa fram i oanade hastigheter i LHC och att de där hålen så småningom växa sig så stora att de suger i sig hela jorden.
Schwuuupp!
Och så är vi borta allihop. Till och med LHC är borta. Den stora maskinen har ätit upp sig själv.
Men, frågar sig den inbitne hockeysupportern: vi hinner väl spela färdigt säsongens elitserie först?
Jodå. Det som tog sin början på onsdagen i Schweiz med protonstrålar i relativt sakta mak genom acceleratorringen kommer att ta lite tid. Flera år. Når forskarna fram till Big Bang och de otäcka svarta hålen lär vi få veta det innan det blir för sent. Tror och hoppas jag. Fram till dess står det ett annat LHC fritt att låta spelarna svepa runt med oanad hastighet i såväl elitserien som champions league - som protonvärstingar. Kanske börjar man då även ute i Europa förstå att det finns ett LHC till. Ett LHC som likt Large Hadron Collider kan kallas för the LHC machine.
JÖRGEN AUER

Inga kommentarer: