fredag 6 december 2013

För 25 år sen (och Sigyn och Sigrid)

Ur Corren 6 december 1988
Det var då det. Sedan dess har Sigyn kämpat på och gjorde nu i år 2013 under våren sin sista resa med radioaktiv last. Hon har gjort sitt. O stället kunde Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, så sent som i måndags hälsa det nya fartyget m/s Sigrid välkommen till Sverige och Ringhals i Varberg som blev första svenska hamn att få besök av det 99,5 meter långa och 18,6 meter breda fartyget som ägs av SKB men vars drift och bemanning sköts av Furetank Rederi AB. 
I dag, fredag 6 december, anländer Sigrid till sin nya hemmahamn, Simpevarp i Oskarshamn. Om inte stormen Sven förändrar de planerna, vill säga. Fartyget är byggt 2011-2013 av holländska Damen Shipyards på deras varv i Galati i Rumänien. Vart gamla Sigyn tar vägen är oklart men enligt uppgift ska hon säljas.

Fakta: Varje år transporteras cirka 200 ton använt kärnbränsle från kärnkraftverken i Forsmark, Rnghals och Oskarshamn till SKB:s mellanlager i i Oskarshamn. Utöver detta transporterar SKB även låg- och medelaktivt avfall från främst de svenska kärnkraftverken till Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Källa: SKB

Inga kommentarer: