lördag 7 december 2013

För 25 år sen

Corren 5/1 1990, karta av Lars Guth/Miriam Olsson - om miljöförstöring
Bry er inte om datum för kartan här ovan. Den hör inte till texten egentligen, inte mer än att den handlar om Sovjet och Gorbatjov, förstås. Det var därför jag fotograferade av den. De markerade områdena i kartan stod/står inför ekologisk död, vilket ett reportage i lördagsbilagan Regnbågen handlade om.
Men den här bloggtexten gäller något annat. Om "Gorbys" tal inför FN:s generalförsamling 7 december 1988. Vi hade då sedan Gorbatjov kom till makten 1985 redan lärt oss ordet glasnost (öppenhet) och perestrojka (nydaning) och hoppades att det skulle hända ännu mer i den slutna Sovjetstaten. Det gjorde det ju också, fast inte som Gorbatjov hade tänkt sig.
Michail Gorbatjov, landets ledare och generalsekreterare i kommunistiska partiet, talade hur som helst inför FN:s generalförsamling den här dagen för 25 år sen och sa att slutna samhällen inte fungerar. Han menade också att sovjetiska staten inte har monopol på sanningen. Varje nation är fri att själv välja väg. Den hållningen var rakt motsatt den sk Breznjev-doktrinen (efter Leonid Breznjev) som gav kommuniststaterna rätt att ingripa i varandras angelägenheter. Gorbatjovs tal kan sägas vara inledningen på "kalla krigets" slutfas.
Den här dagen 1988 var också en sorgens dag i delar av det väldeliga Sovjet. I Spitak i delrepubliken Armenien inträffade en jordbävning, vars magnitud mättes till 6,9 på Richterskalan. Minst 25 000 människor miste livet. 
Hur gick det för Michail Gorbatjov, då? Jo, han tvingades lämna sin post i december 1991 som en följd av landets allt större ekonomiska problem. Men han fick Nobels fredspris samma år och för eftervärlden kommer han att bli ihågkommen som den som med den nya och öppnare kommunismen satte igång den historiska upplösningen av Sovjetunionen och rivningen av Berlinmuren.

Inga kommentarer: