måndag 2 december 2013

För 25 år sen

2 december 1988 - vad hände då? Jo, då röstade FN för att flytta en debatt om PLO till Geneve (röstsiffrorna blev 151 för och 2 emot - Israel och USA). Lloyd Rees, australiensisk landskapsmålare dör (född 1895) och Nakna pistolen (Naked Gun) har premiär i USA.
Och i Israel tillåts ett sovjetiskt Ilyushin 76 transportplan landa på Ben Gurionflygplatsen i Tel Aviv. Inget konstigt i sig, kanske. Men den här gången är det ett gäng kapare ombord.
De hade inte kapat planet, det hade de bytt till sig mot en busslast skolbarn som de hade lurat in i bussen i Ordzhanikidze långt nere i Kaukasus. Inte så långt från Georgien. Där placerade de tre liter bensin under varje säte i bussen och hotade sätta eld på buss och 30 barn och en lärare om de inte fick som de ville: fri lejd ut ur landet, samt några miljoner dollar.
Sovjetiska myndigheter ville undvika en katastrof och gick efter 22 timmars förhandling med på kaparnas krav. Dock fanns inget passande plan i Ordzhanikidze så kaparna tog bussen till Mineralnye Vodi i stället och bytte barn mot platser på flygplanet. Väl ombord begärde man att flygas till Israel.
Med ombord fanns fyra kapare, samt en kvinna som tidigare varit gift med en av kaparna och som försökt att tala honom till rätta. I stället tvingade de henne med sig. Väl på israelisk mark överlämnade de sig till polis.
Israel ville dock inte ha några sovjetiska kapare i sitt land. Efter ett dygn på israelisk mark skickades de tillbaka. Och i mars 1989 dömdes de till långa fängelsestraff: ledaren, Pavel Yakshinyants fick 15 år, de övriga tre: Vladimir Muravlev, Herman Vishnyakov och Vladimir Anastasov fick 14. En femte medlem i gänget som inte deltog i kapningen, men som varit med och planerat fick tre år.
En annan utgång av den här händelsen var att Sovjet och Israel återupptog sina diplomatiska förbindelser 1989 efter 22 års uppehåll (de bröts efter Mellanösternkriget 1967).
Källor: Los Angeles Times och The Terrorist List (av Edward F. Mickolus).

 

Inga kommentarer: